GP ΗΠΑ: Νίκη νο.13 για τον Verstappen και πρωτάθλημα για τη Red Bull


Ο Max Verstappen πήρε τη 13η νίκη του μέσα στο 2022 και μαζί με τη Red Bull πανηγύρισε το double, το πρώτο της ομάδας μετά το 2013.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 23/10/2022

Στην εκκίνηση, ο Verstappen πέρασε πρώτος, με τον Sainz να ακολουθεί την αντίθετη οδό, καθώς ο Russell τον άγγιξε από πίσω και τον έφερε σε τετακέ. Στον ίδιο γύρο, εγκατέλειψε καθώς είχε διαρροή νερού που δεν του επέτρεψε να συνεχίσει. Ο Βρετανός τιμωρήθηκε με 5 δευτερόλεπτα ποινής για το συμβάν.

Ο Stroll επωφελήθηκε της… αναμπουμπούλας κι ανέβηκε 3ος, πίσω από τον Hamilton, ενώ ο Vettel πίεζε τον Russell για την 4η θέση.

Πίσω, ο Leclerc είχε ανέβει 9ος, ενώ ο Perez βρισκόταν στην 6η θέση.

Λίγο μετά, ο Russell κατάφερε να ξεφύγει του Vettel και να πιάσει και να περάσει τον Stroll για την 3η θέση, παρά το ότι είχε μικρής έκτασης ζημιά στην εμπρός πτέρυγα.

Ζημιά είχε κι ο Perez, ο οποίος έχασε το εμπρός δεξί endplate, αλλά συνέχιζε να αναρριχάται στην κατάταξη, ανεβαίνοντας 4ος στον 7ο γύρο.

Ο Verstappen αύξανε αργά και σταθερά τη διαφορά από τον Hamilton, την ώρα που ο Leclerc έχανε χρόνο πίσω από τις δύο Aston Martin, τις οποίες πέρασε με καθυστέρηση.

Ο Hamilton μπήκε πρώτους από τους πρωτοπόρους, βάζοντας τη σκληρή γόμα στον 13ο γύρο. Επέστρεψε στην πίστα 7ος.

Έναν γύρο μετά έπραξε το ίδιο ο Verstappen, όπως κι o Russell, που εξέτισε και την ποινή του.

Ο Ολλανδός βγήκε στην πίστα 2ος, πίσω από τον Perez που είχε ακόμα pit stop να κάνει, ενώ ο Hamilton ήταν 6ος, αλλά το πιο σημαντικό ήταν πως δεν είχε μειώσει τη χρονική διαφορά του από τον πρωταθλητή.

Όταν έκανε κι ο Perez τη δική του αλλαγή, στον 15ο γύρο, βγήκε ασφαλώς μπροστά από τον Russell, κι άρα πίσω από τον Hamilton.

Στον 19ο γύρο, ο Bottas έκανε λάθος και βρέθηκε στην αμμοπαγίδα, εγκαταλείποντας κι αναγκάζοντας τη διεύθυνση του αγώνα να θέσει τον αγώνα υπό καθεστώς Αυτοκινήτου Ασφαλείας.

Έτσι, ο Leclerc είχε ένα «δωρεάν» pit stop και βρέθηκε 4ος, πίσω από Verstappen, Hamilton και Perez, και μπροστά από τον Russell.

Στην επανεκκίνηση, όλοι έμειναν κοντά αλλά δεν υπήρξαν αλλαγές θέσεων.

Λίγο μετά, όμως, στην πίσω ευθεία, Alonso και Stroll είχαν ατύχημα πολλών χιλιομέτρων, όταν ο οδηγός της Aston Martin έκανε αριστερά την ώρα που έκανε κι ο αντίπαλός του για να τον προσπεράσει, με τον Καναδό εκτός αγώνα και καλά στην υγεία του, και τον Ισπανό να συνεχίζει.

Αμέσως βγήκε ξανά το SC στην πίστα, ώσπου να απομακρυνθεί το μονοθέσιο και τα συντρίμμια.

Στον 25ο γύρο ο αγώνας επέστρεψε σε κανονικές συνθήκες, και πάλι χωρίς κανένα προσπέρασμα.

Ο Leclerc προσπάθησε να περάσει τον Perez στον 29ο γύρο, χωρίς επιτυχία όμως, καθώς βγήκε εκτός πίστας στο τέλος της πίσω μεγάλης ευθείας.

Τα κατάφερε, όμως, στον επόμενο γύρο και ανέβηκε 3ος.

Ο Russell πλησίασε τότε τον Perez, και αναζωπύρωσε τη μάχη που είχε νωρίτερα μαζί του, αυτή τη φορά για την 4η θέση.

Μπροστά, ο Verstappen παραπονιόταν για ζητήματα οδηγησιμότητας με τον κινητήρα του, την ώρα που ο Hamilton μπήκε για νέο σετ σκληρής γόμας στον 35ο γύρο, πέφτοντας από την 2η στην 6η θέση.

Στον επόμενο κιόλας γύρο, ο Ολλανδός απάντησε με δικό του pit stop, το οποίο όμως κράτησε πολύ περισσότερο από το κανονικό, θέτοντας τον ίδιο σε δύσκολη θέση, πίσω τόσο από τον Hamilton, όσο κι από τον Leclerc.

Τόσο ο Verstappen, όσο κι ο Leclerc είχαν τη μέση γόμα, όμως, και μείωναν τη διαφορά από τον Hamilton, ενόσω έδιναν και μάχη μεταξύ τους. Ο Ολλανδός πέρασε στον 39ο γύρο, μετά από μάχη διαρκείας, και πλέον είχε απόσταση 4,4 δλ. από τον Hamilton.

Πίσω, ο Alonso είχε ανέβει 7ος μετά το ατύχημα με τον Stroll, κάνοντας τα πάντα για να σώσει ό,τι σώζεται μετά το συμβάν.

Στον 49ο γύρο, ο Verstappen είχε φτάσει σε απόσταση DRS τον Hamilton, με μία ακόμα μάχη μεταξύ τους ξεκινά. Ο Ολλανδός έκανε την κίνησή του στα φρένα μετά την πίσω ευθεία, και τα κατάφερε για να πάρει την πρωτοπορία του αγώνα, και στο τέλος τη νίκη.

Έτσι, η Red Bull πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο κατασκευαστών της μετά το 2013, ένα 24ωρο μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, Dietrich Mateschitz, μαζί με νίκη.