GP Λας Βέγκας: Νίκη χωρίς τζόγο για τον Verstappen, ατύχημα για τον Norris


Ο Max Verstappen πήρε τη νίκη στο Λας Βέγκας μετά από μάχη με τον Charles Leclerc, που πέρασε 2ος στον τελευταίο γύρο. Ο Lando Norris είχε ατύχημα κι έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Getty Images/Red Bull Content Pool
  • 19/11/2023

Στην εκκίνηση, ο Verstappen πέρασε τον Leclerc, αλλά τον ώθησε εκτός βγαίνοντας μαζί του, ενώ πίσω ο Alonso είχε τετακέ μετά από επαφή με τον Hamilton και κατρακύλησε στην 19η θέση. Παράλληλα, ο Perez είχε ζημιά από επαφή και μπήκε στα pits στο τέλος του πρώτου γύρου για νέα εμπρός πτέρυγα, καθώς τέθηκε σε ισχύ το VSC για να απομακρυνθούν τα θραύσματα. Τέλος, κι ο Sainz είχε τετακέ κι έπεσε 17ος.

Και το δράμα δεν τελείωνε, καθώς ο Norris μπλόκαρε τους πίσω τροχούς και του βρέθηκε στις μπαριέρες στο τέλος του Strip. Ευτυχώς ήταν καλά στην υγεία του, αλλά το Αυτοκίνητο Ασφαλείας βγήκε μέχρι να καθαριστεί η πίστα. Ο ίδιος μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο της πίστας και μετά στο νοσοκομείο καθαρά για προληπτικούς ελέγχους.

Η δράση συνεχίστηκε στο φινάλε του 6ου γύρου, με τον Verstappen πρώτο αν και υπό εξέταση για το συμβάν της πρώτης στροφής. Τιμωρήθηκε με ποινή 5 δευτερολέπτων, ενώ είχε ήδη κάνει διαφορά 2,5 δλ. από τον Μονεγάσκο.

Πίσω του, ο Piastri πέρασε γρήγορα τον Tsunoda για να ανέβει 10ος, ενώ ο Sainz κράτησε πίσω του τον Alonso.

Την ίδια ώρα, ο Gasly πίεζε τον Russell για την 3η θέση, αλλά δεν έμεινε για πολύ σε απόσταση DRS για να επιχειρήσει και προσπέρασμα. Ο Βρετανός έγινε ο πρώτος εκ των πρωτοπόρων που έκανε pit stop στον 16ο γύρο.

Όσο περνούσαν οι γύροι, ο Verstappen έμοιαζε ανήμπορος να ξεφύγει από τον Leclerc, καθώς η διαφορά παρέμενε κάτω από τα 2 δευτερόλεπτα. Στον 17ο γύρο, τον έφτασε και τον πέρασε, με τον Ολλανδό να έχει θέμα με τα ελαστικά του. Αυτό τον έφερε στα pits στο τέλος εκείνου του γύρου, πέφτοντας 11ος και στην κίνηση, πίσω ακόμα κι από τον Russell.

Στον 18ο γύρο, ο Hamilton παραπονέθηκε για τη συμπεριφορά του μονοθέσιού του, έχοντας κλατάρισμα μετά από επαφή με τον Piastri.

Ο Perez ήταν το «μαύρο άλογο» όντας 2ος με διαφορά 14 δλ. από τον Leclerc στον 19ο γύρο, έχοντας κάνει ήδη το pit stop του μετά τα συμβάντα του πρώτου γύρου.

Στον 21ο γύρο μπήκε ο Leclerc για τη σκληρή γόμα, με τον Perez να κληρονομεί την πρωτιά. Ο Μονεγάσκος βγήκε 3ος πίσω από τον Stroll, και 5 δευτερόλεπτα μακριά από τον Russell και τον Verstappen. 

Μαζί αυτοί οι δύο πέρασαν Alonso και Sainz, αλλά όταν ήρθε η ώρα ο Verstappen να επιτεθεί, είχαν επαφή στα φρένα για τη στροφή στο τέλος του Strip. Τον πέρασε, αλλά είχαν επαφή με αποτέλεσμα να σπάσει μέρος της εμπρός πτέρυγας του Ολλανδού. 

Αυτό έφερε το SC στην πίστα για να καθαριστεί η διαδρομή, με τον Perez να εκμεταλλεύεται μεταξύ άλλων το «δωρεάν» pit stop, καθιστώντας εαυτόν φαβορί για τη νίκη με 24 γύρους να απομένουν. Ο Leclerc ήταν 2ος, με τον Gasly 3o, τον Piastri 4ο, τον Verstappen 5ο και τον Russell πίσω στην 9η θέση. Ο Βρετανός είχε και ποινή 5 δευτερολέπτων από το συμβάν.

Η δράση συνεχίστηκε με το τέλος του 28ου γύρου, με τον Leclerc πρώτο, αλλά τον Piastri να μη συμβιβάζεται με την 4η θέση και να περνά τον Gasly για την 3η. Ο Γάλλος έχασε την θέση του κι από τον Verstappen στον 32ο γύρο.

Μπροστά, ο Perez πίεζε τον Leclerc για την πρωτιά του αγώνα, και σε μεγάλο βαθμό τη νίκη, και το κατάφερε στα φρένα του Strip.

Έναν γύρο μετά, ο Verstappen πέρασε τον Piastri, που χρωστούσε pit stop, για την 3η θέση. Ο Ολλανδός άρχισε να φτάνει τον Leclerc θέλοντας τη 2η θέση, που θα τον έφερνε ένα βήμα μακριά από τη νίκη.

Ωστόσο, ο οδηγός της Ferrari είχε ακόμη έναν άσσο στο μανίκι του, καθώς πέρασε τον Perez ξανά για να βρεθεί πρώτος, ενώ κι ο teammate του τον άφησε πίσω του στον επόμενο γύρο.

Δύο γύρους αργότερα, ο Verstappen πίεσε και πέρασε τον Leclerc, οπότε και πάλι ο ίδιος βρέθηκε πίσω από μία Red Bull και φυσικά μπροστά από μία ακόμα, παλεύοντας να κρατηθεί 2ος.

Την ίδια στιγμή, ο Albon κρατούσε πίσω του μία σειρά μονοθέσιων από την 8η ως την 12η θέση, με τους Russell, Sainz, Alonso και Hamilton να είναι κολλημένοι πίσω από τη Williams. Λίγο-λίγο, όμως, ο Ταϊλανδός άρχισε να πέφτει πίσω.

Μπροστά, ο Leclerc είχε μπλοκάρισμα και έκανε λάθος, βγαίνοντας εκτός γραμμής, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Perez για να περάσει και να κάνει το 1-2 για τη Red Bull.

Χαμηλά στη δεκάδα, ο Hamilton πέρασε τον Alonso για την 8η θέση, ενώ ο Russell δεν είχε ασφαλή απόσταση από τους οδηγούς πίσω του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάνει θέσεις με την ποινή των 5 δευτερολέπτων που κουβαλούσε.

Τίποτα από αυτά δεν επηρέασε τον Verstappen, κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα στο Βέγκας μετά από 40 χρόνια, όμως πίσω ο Leclerc κατάφερε να περάσει τον Perez στον τελευταίο γύρο για τη 2η θέση!