GP Σαουδικής Αραβίας: Νίκη Hamilton στο απόλυτο χάος της Τζέντα


Ο Lewis Hamilton πήρε τη νίκη σε έναν αγώνα που είχε χάος, εγκαταλείψεις, επαφές και δράμα ως το τέλος, με τον Max Verstappen δεύτερο και τους δύο στα ίσια βαθμολογικά προς τον τελικό του Άμπου Ντάμπι.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 5/12/2021

Στην εκκίνηση, ο Hamilton έμεινε πρώτος, με τον Bottas να κρατά τον Verstappen τρίτο, και τον Perez να προσπαθεί ανεπιτυχώς να περάσει τον Leclerc.

Πίσω, ο Sainz άρχισε να κερδίζει θέσεις από την 15η από την οποία εκκίνησε, ενώ όλοι οι οδηγοί ήταν αρκετά προσεκτικοί στις επιθέσεις τους σε εκείνη τη φάση.

Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε άμεσα, με τον Hamilton να αρχίζει ολίγον κατ’ολίγον να ανοίγει τη διαφορά από τους Bottas-Verstappen, ενώ ο Ολλανδός είχε στόχο να περάσει τον Φινλανδό για να κερδίσει τους 3 επιπλέον βαθμούς.

Ο μόνος που έκανε κινήσεις και έδειχνε επιθετικές διαθέσεις ήταν ο Sainz, ενώ σε αντίθετη μοίρα βρισκόταν ο Alonso, που αντιμετώπιζε θέμα με τον κινητήρα της Alpine.

Κι εκεί που έμοιαζε η μονοτονία να κυριεύει τον αγώνα, o Schumacher έκανε λάθος και διέλυσε τη Haas του, με τον ίδιο να είναι καλά και το Αυτοκίνητο Ασφαλείας να βγαίνει στην πίστα.

Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Hamilton να μπει για αλλαγή ελαστικών από τον 10ο γύρο, για τη σκληρή γόμα, όπως έκαναν κι οι Bottas, Leclerc και Perez – αλλά όχι ο Verstappen.

Λίγο μετά, ο αγώνας διεκόπη γιατί έπρεπε να επιδιορθωθούν οι μπαριέρες από το ατύχημα, και με τον Verstappen να μην έχει αλλάξει ελαστικά και να έχει την πρώτη θέση, άλλαξε ελαστικά στο pitlane και ήταν έτοιμος για την επανεκκίνηση.

Αυτή ήρθε από στάση, με τον Verstappen να έχει κι αυτός πια φρέσκια, σκληρή γόμα στο μονοθέσιό του, με 37 γύρους να απομένουν.

Ο Hamilton πήρε την πρωτοπορία του αγώνα από τον Verstappen στην Κ1, με τον Ολλανδό να φρενάρει βαθιά, να μπλοκάρει και να περνά τον Βρετανό πατώντας εκτός πίστας.

Πίσω, όμως, ο Perez είχε επαφή με τον Leclerc, που οδήγησε σε αρκετά μονοθέσια να βρουν το χάος μπροστά τους, και να εγκαταλείψουν. Έτσι, ο αγώνας διεκόπη μόλις τρεις στροφές αφού άρχισε ξανά.

Η FIA πρότεινε στη Red Bull να δεχτεί ο Verstappen να εκκινήσει 3ος, δίνοντας την θέση πίσω στον Hamilton, με τον Ocon να προηγείται πλέον του αγώνα, ώστε να μην τιμωρηθεί ο Ολλανδός.

Η επανεκκίνηση έγινε και πάλι από στάση, κι ο Verstappen πήρε την πρωτοπορία στα φρένα για την Κ1, με μία εξαιρετική κίνηση στα φρένα για να περάσει και τον Ocon, και τον Hamilton. Ο Βρετανός πέρασε τον Γάλλο για την 2η θέση, ενώ ο Tsunoda έκανε εξαιρετικό προσπέρασμα στον Leclerc.

Αρκετές φορές διεκόπη η διαδικασία με Εικονικό Αυτοκίνητο Ασφαλείας, γιατί υπήρχαν αρκετά θραύσματα από επαφές πιο πίσω στο grid, ανάμεσα στον Tsunoda και τον Vettel, αλλά και τον Vettel με τον Raikkonen.

Η μάχη για τη νίκη, όμως, καλά κρατούσε, κι όταν οι δύο είχαν επαφή ξανά στην Κ1 σε επίθεση του Hamilton, o Verstappen αποφάσισε να τον αφήσει να περάσει, με τον Βρετανό να μην το αντιλαμβάνεται εγκαίρως, και να χτυπά από πίσω τον Ολλανδό, με ζημιά στην εμπρός πτέρυγά του. Οι δυο τους συνέχισαν ως ήταν, και το συμβάν τέθηκε υπόψη των αγωνοδικών.

Αργότερα, ο Verstappen τον άφησε να περάσει, αλλά τον ξαναπέρασε, και τελικά τιμωρήθηκε με 5 δευτερόλεπτα για το συμβάν του σικέιν, με το συμβάν της επιβράδυνσης και της επαφής να εξετάζεται μετά τον αγώνα.

Τα πράγματα έμειναν έτσι ως το φινάλε, κι ο Hamilton πανηγύρισε τη νίκη, με τον Verstappen δεύτερο και τον Bottas να κλέβει την τρίτη θέση στο φινάλε από τον Ocon!

Η βαθμολογία των οδηγών:

1Max Verstappen369.5
1Lewis Hamilton369.5
3Valtteri Bottas218
4Sergio Perez190
5Charles Leclerc158
6Lando Norris154
7Carlos Sainz Jnr149.5
8Daniel Ricciardo115
9Pierre Gasly100
10Fernando Alonso77
11Esteban Ocon72
12Sebastian Vettel43
13Lance Stroll34
14Yuki Tsunoda20
15George Russell16
16Kimi Raikkonen10
17Nicholas Latifi7
18Antonio Giovinazzi3
19Mick Schumacher0
19Robert Kubica0
19Nikita Mazepin0

Και των κατασκευαστών:

1Mercedes587.5
2Red Bull559.5
3Ferrari307.5
4McLaren269
5Alpine149
6AlphaTauri120
7Aston Martin77
8Williams23
9Alfa Romeo13
10Haas0