McLaren για Red Bull-AlphaTauri: Δεν θα έπρεπε δύο ομάδες να έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη


Σε νέα του τοποθέτηση, ο CEO της McLaren Racing, Zak Brown, επισημαίνει και πάλι το κοινό ιδιοκτησιακό καθεστώς της Red Bull και της AlphaTauri, και τους κινδύνους που θεωρεί πως αυτό κρύβει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Getty Images / Red Bull Content Pool
  • 22/12/2023

Η στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε Red Bull και AlphaTauri ενόψει 2024, με την ομάδα της Faenza, που σύντομα αναμένεται να μετονομαστεί σε Racing Bulls, να χρησιμοποιεί (νόμιμα) μέρη όπως η εμπρός και πίσω ανάρτηση της RB19 για το μονοθέσιο της νέας σεζόν.

Αυτό έχει θορυβήσει τον ανταγωνισμό, που βλέπει μία συμμαχία με στόχο την επίρρωση των Ιταλών και τη διεκδίκηση μίας καλύτερης θέσης στο midfield.

Τούτη η στόχευση επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του, o CEO της ομάδας, Peter Bayer, ξεκαθάρισε πως αυτή θα πάψει να αποτελεί μονάχα φυτώριο της Red Bull, έχοντας στόχο να έχει στο δυναμικό της και έμπειρους οδηγούς.

Σε επιστολή που συνέταξε προς του φίλους της McLaren και που αναρτήθηκε στο site της ομάδας, ο Brown τονίζει πως η F1 πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων πρωταθλημάτων, σε άλλα αθλήματα, και να μηνεπιτρέπει την ύπαρξηδύο ομάδων με κοινό ιδιοκτήτη:

«Στα περισσότερα μεγάλα πρωταθλήματα του κόσμου, δεν επιτρέπεται δύο ομάδες στην ίδια λίγκα να έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη λόγω των προφανών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει αυτό στον ανταγωνισμό.

«Είναι μία ανθυγιεινή κατάσταση, γιατί επηρεάζει τις αποφάσεις εντός κι εκτός πίστας. Δεν συνάδει με το πνεύμα των κανονισμών να έχεις πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα, να μοιράζεσαι εξαρτήματα ή προσωπικό, ή ακόμα και να έχεις επιρροή στο πώς ψηφίζει η άλλη ομάδα.»

Ο ίδιος έκανε και μία επίκληση στο κοινό αίσθημα των θεατών, δίνοντας προεκτάσεις δίκαιου και άδικου στην υπόθεση:

«Είναι σημαντικό να στηρίζουμε την ανεξαρτησία [των ομάδων], το ευ αγωνίζεσθαι και το δίκαιο, και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να δω αλλαγές στους κανονισμούς ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεάζει η μία ομάδα την άλλη μέσω στρατηγικών συμμαχιών, και πολύ περισσότερο μέσω ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Η Formula 1 πρέπει να μένει πιστή στις αξίες της, και κάθε ομάδα πρέπει να είναι απολύτως ανεξάρτητη από την άλλη, με εξαίρεση τις μονάδες ισχύος.

«Θεωρώ  πως οι φίλοι της Formula 1 πιστεύουν στον δίκαιο ανταγωνισμό και στην ισότητα, και απορρίπτουν τυχόν πράξεις που βάζουν σε κίνδυνο το πραγματικό πνεύμα του ανταγωνισμού στο σπορ. Ο διαμοιρασμός πληροφοριών και τα μοντέλα κοινής ιδιοκτησίας, όπως και οι στρατηγικές συμμαχίες μέσα στον αθλητικό ιστό της Formula 1 το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν την πίστη των θεατών στον δίκαιο και σκληρό ανταγωνισμό.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Brown: «Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου είναι πότε σταμάτησε να εξελίσσεται η RB19»

Ψυχικά εξαντλημένος ο Hamilton - Τι φέρνει τον Alonso ένα βήμα πιο κοντά στη σύνταξη

Ferrari: Τι καθυστέρησε τις συζητήσεις για τα συμβόλαια των Leclerc και Sainz