Ο αγώνας της Κίνας από την οπτική της Pirelli


Με γρήγορες στροφές, λείο οδόστρωμα αλλά και πολλές ευκαιρίες για προσπέρασμα, η μέση και η μαλακή γόμα ταιριάζουν καλά με τις συνθήκες που αναμένονται ήπιες.

  • 9/4/2015

To Κινέζικο Grand Prix έγινε γνωστό στο παρελθόν γιατί έδωσε μερικούς συναρπαστικούς αγώνες που κρίθηκαν στην στρατηγική ελαστικών.

Με γρήγορες στροφές, λείο οδόστρωμα αλλά και πολλές ευκαιρίες για προσπέρασμα, η μέση γόμα P Zero White (άσπρο σιρίτι) και η μαλακή γόμα P Zero Yellow (κίτρινο σιρίτι) ταιριάζουν καλά με τις συνθήκες που αναμένονται ήπιες.

«Ο καιρός συνήθως είναι απρόβλεπτος στην Κίνα μολονότι γενικά περιμένουμε θερμοκρασίες σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που είχαμε στη Μαλαισία. Πέρυσι οι καιρικές συνθήκες ήταν σταθερές στην Κίνα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε έντονες μεταβολές. Το εμπρός αριστερά ελαστικό ταλαιπωρείται περισσότερο στη Σαγκάη ενώ οι απαιτήσεις σε πρόσφυση λόγω της χάραξης της πίστας δίνουν πολύ δουλειά στα πίσω ελαστικά. Μολονότι από τότε που επιστρέψαμε στη Formula 1 δεν έχουμε αντιμετωπίσει ζέστη στο Κινέζικο GP υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτή με βάση το ιστορικό του καιρού στην περιοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για τα ελαστικά καθώς η Σαγκάη είναι μια μεγάλη ανοικτή πίστα και αν προσθέσει κανείς ζέστη τότε τα ποσά ενέργειας είναι μεγάλα. Είδαμε όμως στη Μαλαισία πως τα ελαστικά μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν μια τέτοια πρόκληση. Υπάρχουν πολλά σημεία για προσπεράσματα, αναμένουμε μεγάλες μάχες στην πίστα. Όσον αφορά στην στρατηγική φυσιολογικά περιμένουμε δυο pit stop», λέει χαρακτηριστικά ο αγωνιστικός διευθυντής Pirelli, Paul Hembery.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τα ελαστικά:

Στo 80% του γύρου στην Κίνα στρίβεις, αυτό σημαίνει ότι σχεδόν μόνιμα μεταφέρεται ενέργεια διαμέσου των ελαστικών. Η επιτάχυνση στην έξοδο των στροφών πρέπει να είναι χωρίς σπινάρισμα για τους οδηγούς. Τα επίπεδα κάθετης δύναμης που υιοθετούν οι ομάδες στην Κίνα είναι στο μέσον της κλίμακας, καθώς έχουν στόχο υψηλές τελικές ταχύτητες στο τέλος της ευθείας αλλά και κατά τη διέλευση από τις στροφές.

- Ο ψυχρός καιρός πιθανόν θα έχει ως αποτέλεσμα μετατοπίσεις στο πέλμα του ελαστικού (graining) και στις δυο γόμες. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της φθοράς και της πτώσης στην απόδοση ειδικά στα εμπρός ελαστικά. Πληθώρα δυνάμεων διέρχονται από τα εμπρός ελαστικά λόγω του μεγάλου αριθμού στροφών υψηλής ενέργειας όπως η στροφή 1 που είναι σχεδόν κυκλική αλλά και στα σημεία βίαιου φρεναρίσματος όπου προκαλείται βύθιση του εμπρός μέρους και αντίστοιχη μεταφορά βάρους.

- Η μέση γόμα P Zero White αποδίδει καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες ενώ η μαλακή γόμα P Zero Yellow στις υψηλές θερμοκρασίες. Σε συνδυασμό παρέχουν εγγύηση για ομαλή λειτουργία σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών. Κατά τη φάση της διέλευσης από την οβάλ στροφή 13 με το μέγιστο της κάθετης δύναμης να πιέζει το μονοθέσια η επιφάνεια επαφής των ελαστικών αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με το εμβαδό της όταν το μονοθέσιο είναι ακίνητο.

Η στρατηγική του νικητή πέρσι

Ο Lewis Hamilton κέρδισε τον αγώνα πέρυσι ακολουθώντας στρατηγική 2 pit stop. Ξεκίνησε με τη μαλακή γόμα και έβαλε τη μέση στις δυο αλλαγές. Ο αγώνας διαρκεί 56 γύρους και ο Hamilton έκανε το πρώτο του pit stop στον 17ο γύρο και μετά σταμάτησε και έβαλε ξανά τη μέση γόμα στον 38ο γύρο. Οι πρώτοι 15 οδηγοί σταμάτησαν δυο φορές, ο μεγαλύτερος αριθμός γύρων με τη μέση γόμα ήταν 27 γύροι, ενώ με τη μαλακή 17 γύροι.