Ο Τοίχος των Πρωταθλητών: Οι πιλότοι που έπεσαν στην «παγίδα» της διάσημης στροφής (videos)


Από τον Michael Schumacher και τον Damon Hill, μέχρι τον Sebastian Vettel. Η τελευταία στροφή στο Circuit Gilles Villeneuve του Καναδά έχει βάλει σε μπελάδες ακόμα και τους πιο έμπειρους οδηγούς.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 16/6/2023

Ο τοίχος των πρωταθλητών είναι η ονομασία που έχει δοθεί στον τοίχο-μπαριέρα στην έξοδο των Στροφών 12-13, που αποτελούν το σικέιν που κλείνει τον γύρο στο Circuit Gilles Villeneuve του Μόντρεαλ.

Η ονομασία προήλθε από τα παρακάτω ατυχήματα, ιδίως μετά το 1999, όταν τρεις παγκόσμιοι πρωταθλητές εγκατέλειψαν έχοντας πέσει θύματα αυτής της ιδιαίτερης στροφής.

Michael Schumacher - 1999

Η σεζόν του 1999 έμοιαζε να αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για ακόμα μία μάχη ανάμεσα σε Michael Schumacher και Mika Hakkinen για τον τίτλο του πρωταθλητή - μέχρι το ατύχημα στο Silverstone και το σπασμένο πόδι του Γερμανού.

Πριν από αυτό, όμως, ο οδηγός τη Ferrari είχε ένα άλλο ατύχημα, με όχι τόσο σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο σωματικά.

Ο ίδιος ηγείτο του αγώνα στον Καναδά, όταν στον 29ο γύρο έκανε λάθος στην τελευταία στροφή, μπαίνοντας με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να χάσει το πίσω μέρος του μονοθεσίου του και να βρεθεί στις μπαριέρες - στον τοίχο της εξόδου του σικέιν.

Jacques Villeneuve - 1999

Λίγο μετά τον παλιό του αντίπαλο, κι ο πρωταθλητής του 1997, Jacques Villeneuve, υπέπεσε σε αντίστοιχο ατόπημα.

Η δύσκολη σεζόν της BAR στιγματίστηκε από τρομερή αναξιοπιστία και πολλά λάθη, με τον Καναδό οδηγό να μην τερματίζει για τον έναν ή για τον άλλον λόγο 11 φορές μέσα σε εκείνη τη χρονιά.

Μία από τις εγκαταλείψεις του ήρθε στην πατρίδα του, όταν κι αυτός, στον γύρο 34, έκανε αντίστοιχο λάθος με τον Schumacher και βρέθηκε στον τοίχο, όντας μέχρι εκείνη τη στιγμή στην 8η θέση.

Damon Hill - 1999

Ο τρίτος πρωταθλητής που είδε τον αγώνα του να διαλύεται σε μία στιγμή την ίδια χρονιά, στον ίδιο αγώνα, ήταν ο Damon Hill.

Ο πρωταθλητής του 1996 είχε την ίδια μοίρα με τους... συναδέλφους του, που όταν έκανε δηλώσεις μετά τον αγώνα, είπε λακωνικά: «Έχασα τον έλεγχο και χτύπησα. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να πω».

Jenson Button - 2005

Όταν ο Jenson Button είχε το ατύχημά του στον περίφημο αυτό τοίχο, δεν είχε στεφθεί ακόμα πρωταθλητής - αυτό θα γινόταν το 2009. Ωστόσο, συμπεριλαμβάνεται τη λίστα λόγω της ιδιότητάς του - κι ας ήρθε μεταγενέστερα.

Μετά από δύο αγώνες εκτός λόγω του αποκλεισμού της BAR για το κρυφό δεύτερο ντεπόζιτο που είχε στα μονοθέσιά της, ο Button γύρισε στη δράση και κατάφερε να πάρει την pole στο Μόντρεαλ κατά 0,25 δλ.

Στον 13ο γύρο, όμως, κι ενώ ήταν 3ος πίσω από τους Fernando Alonso και Giancardo Fisichella, βρέθηκε στον τοίχο και είδε τις ελπίδες του για το βάθρο να εξανεμίζονται.

Sebastian Vettel - 2011

Ο Sebastian Vettel είναι ο τελευταίος πρωταθλητής που χτύπησε στον εν λόγω τοίχο, αν και δεν το έπραξε κατά τη διάρκεια του αγώνα. 

Ο Γερμανός, τότε μία φορά πρωταθλητής, μπλόκαρε τον εμπρός δεξιά τροχό της RB7 και βρέθηκε αγκαλιά με τον τοίχο κατά τη διάρκεια του FP1.