Ακούστε τον απόκοσμο ήχο αυτού του αγωνιστικού Mazda από το 1992 (video)


Το Mazda RX-792P είναι ο μακρινός ξάδερφος του 787B και ακούγεται όσο μαγικά όσο φαντάζεστε, ακόμα και όταν «χοροπηδάει» στο Long Beach.

  • ΦΩΤΟ: Marshall Pruett/YouTube
  • 28/12/2023

Τη δεκαετία του '80 και του '90, η Mazda αποφάσισε να συμμετάσχει στους αγώνες αντοχής, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε με δυσκολίες. 

Έπρεπε να έρθει το 1991 για να κερδίσει στις 24 ώρες του Le Mans με το 787B, όμως υπάρχει και ο... ξάδερφός του από τις ΗΠΑ, το RX-792P.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο που στην ονομασία του συνδύαζε το RX-7, τη χρονολογία που αγωνίστηκε (1992) και το P από το Prototype (πρωτότυπο). Προοριζόταν για το IMSA, όντας μέλος της κατηγορίας GTP (Grand Touring Prototype), που στην ουσία ήταν Group C με μεγαλύτερα επίπεδα κάθετης δύναμης.

Ένα παράδειγμά του έχει ακόμα στην κατοχή της η Mazda Βόρειας Αμερικής, και το τρέχει σε διάφορους ιστορικούς αγώνες αντοχής. 

Σε έναν εξ αυτών, στην πίστα του Long Beach της Καλιφόρνια, βρέθηκε ο Marshall Pruett, πρώην μηχανικός αγώνων και νυν δημοσιογράφος.

Ο Αμερικανός διατηρεί κανάλι στο YouTube, όπου κι ανέβασε υλικό από onboard κάμερα του RX-792P, προσφέροντας ένα φοβερό αποτέλεσμα από τον κινητήρα Wankel με τα περίπου 700 PS στις 9.000 rpm.

Ακούστε τον μαγικό ήχο στο παρακάτω βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσους κινητήρες Wankel έχει κατασκευάσει η Mazda από το 1967 μέχρι σήμερα?

Τρία Mazda MX-5 στο 400άρι - Πόσο βοηθά ένας υπερτροφοδότης στις επιδόσεις (video)

O Masterchef Σωτήρης Κοντιζάς μπήκε με το Mazda CX-5 στο λατομείο Διονύσου (video)