SEAT Leon ST 2013: Ένα σπορτίφ estate!


Το νέο SEAT Leon ST συνδυάζει μοναδικά τη νεανική και δυναμική σχεδίαση με τα σπόρ χαρακτηριστικά και την χρηστικότητα.

  • 23/7/2013

Το νέο SEAT Leon ST συνδυάζει μοναδικά τη νεανική και δυναμική σχεδίαση με τα σπόρ χαρακτηριστικά και την χρηστικότητα.

Το τρίτο μέλος της οικογένειας Leon επιβεβαιώνει πως ο σπορ χαρακτήρας και η καθημερινή χρηστικότητα δεν πρέπει να αλληλοαναιρούνται. Ο χώρος αποσκευών προσφέρει ένα εξαιρετικό επίπεδο ευελιξίας, λειτουργικότητα και στην πιο μικρή λεπτομέρεια και όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα Leon, άριστη κατασκευή με υλικά υψηλής ποιότητας. Με χωρητικότητα από 587 λίτρα έως και 1.470 λίτρα με διπλωμένες τις πλάτες των πίσω καθισμάτων, ακόμα και πολύ μεγάλα αντικείμενα μπορούν να μεταφερθούν εύκολα με το Leon ST.
 
Η σχεδίαση του Leon ST συνεχίζει επάνω στην νέα σχεδιαστική γραμμή της SEAT. Η οδική συμπεριφορά είναι και εδώ το ίδιο ακριβής και δυναμική, όπως στο Leon 5d και στο Leon SC. Στις εκτεταμένες «hi-tech» επιλογές όπως οι προβολείς full LED, έχουν προστεθεί για πρώτη φορά το Adaptive Cruise Control ACC, το  Adaptive Chassis Control DCC καθώς και το Progressive Steering για υψηλό επίπεδο ελέγχου σε συνθήκες σπορ οδήγησης.

«Κανείς δεν πρέπει πλέον να διαλέξει μεταξύ sport συμπεριφοράς και πρακτικότητας. Το Leon ST προσφέρει και τα δύο», λέει ο Jürgen Stackmann, Πρόεδρος και CEO της SEAT S.A. «Με την σπορ εμφάνιση, την εκπληκτικά υψηλή χρηστικότητα και την state of the art τεχνολογία, το Leon ST ορίζει ένα νέο πρότυπο στην κατηγορία των μεσαίων estate αυτοκινήτων. Όπως τα ήδη επιτυχημένα Leon 5d και Leon SC, έτσι και το νέο Leon ST αποτελεί τον τέλειο εκπρόσωπο των αξιών της μάρκας».

Παράλληλα με την καθαρά σπόρ εμφάνιση, η κορυφαία απόδοση ήταν πολύ ψηλά στον κατάλογο των προτεραιοτήτων για την κατασκευή του SEAT Leon ST.  Οι TDI και TSI κινητήρες, με κυβισμό που κυμαίνεται από 1.2 έως 2.0 λίτρα και απόδοση από 63 kW (86 PS) έως 135 kW (184 PS) λειτουργούν όλοι με άμεσο ψεκασμό και turbo.

Ελαφρύς Σχεδιασμός

Η εντυπωσιακή οικονομία καυσίμου του ST είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και του ελαφρού αμαξώματος. Στη βασική του έκδοση, το Leon ST ζυγίζει μόλις 1.233 κιλά, 45 μόλις κιλά περισσότερο από το πεντάθυρο Leon καθιστώντας το έτσι το ελαφρύτερο estate στην κατηγορία του. Ταυτόχρονα, το ST προσφέρει μια σειρά από λειτουργικά στοιχεία εξοπλισμού που ωφελούν σημαντικά την καθημερινή χρησιμότητα. Οι πλάτες των πίσω καθισμάτων είναι εξαιρετικά εύκολο να διπλωθούν, ενώ η χρήση του διπλού πατώματος μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις μεταφοράς. Η πλάτη του καθίσματος του συνοδηγού μπορεί να αναδιπλωθεί για να φορτωθούν αντικείμενα ιδιαίτερα μεγάλου μήκους.

«Έχουμε πετύχει μία τέλεια ρύθμιση της ανάρτησης που συνδυάζει την άνεση και την ευελιξία», λέει ο Dr. Matthias Rabe, Executive Vice President Research and Development. «Ξεκινώντας με το Leon ST, το DCC (μεταβλητή ρύθμιση αποσβεστήρων) μαζί με περαιτέρω προηγμένα συστήματα υποστήριξης του οδηγού είναι πλέον διαθέσιμα για όλη την οικογένεια Leon».

Μοναδική Σχεδιαστική Γραμμή

Και στο Leon ST, ανάγλυφες γραμμές κατά μήκος των πλευρών χαρακτηρίζουν τον σχεδιασμό. Το estate αμάξωμα διαθέτει ιδιαίτερο σχέδιο που προσδίδει ενέργεια και ζωτικότητα. Το πίσω μέρος προεκτείνεται κατά 27 εκατοστά, παρέχοντας μία ένδειξη του γενναιόδωρου χώρου φόρτωσης, ενώ η γωνία του πίσω τζαμιού τονίζει τον δυναμισμό. Η τεχνική κομψότητα του Leon ST ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τους προαιρετικούς προβολείς full LED σε συνδυασμό με τους πίσω προβολείς LED.

«Πιστεύουμε ότι ο δυναμικός χαρακτήρας δεν θα πρέπει να χάνεται σε βάρος λειτουργικότητας. Το νέο Sport Tourer προσθέτει μια εντελώς νέα διάσταση στην οικογένεια Leon – η δυναμική του φιγούρα μπορεί να φαίνεται έντονη και κομψή, αλλά το Leon ST προσφέρει πλήρη χρηστικότητα τόσο για την εργασία όσο και για την αναψυχή, τόσο για την οικογενειακή ζωή όσο και για τον sport τρόπο ζωής», λέει ο Alejandro Mesonero-Romanos, επικεφαλής SEAT Design.

Δυναμικοί και Αποδοτικοί Κινητήρες

Το πακέτο της τεχνολογίας στη νέα ST έκδοση είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιο με εκείνο του πεντάθυρου Leon και του Leon SC. Ο κινητήρας των 1.2 lt είναι διαθέσιμος σε δύο εκδόσεις με 63 kW (86 PS) και 77 kW (105 PS). Με σύστημα Start/Stop και ανάκτηση ενέργειας μέσω πέδησης, ο κινητήρας των 77 kW καταναλώνει μόλις 4,9 λίτρα ανά 100 km (CO2: 114 gr/km). Ο 1.4 TSI με 90 kW (122 PS) και ο 1.4 TSI με 103 kW (140 PS) είναι επίσης state-of-the-art μονάδες με κατανάλωση καυσίμου μόλις 5,3 λίτρα. Στην κορυφή των βενζινοκινητήρων είναι η έκδοση 1.8 TSI απόδοσης 132 kW (180 PS) και 250 Nm ροπής.

Το ευρύ φάσμα των κινητήρων TDI για το νέο Leon ST εκτείνεται από 66 kW (90 PS) έως 135 kW (184 PS). Η βασική έκδοση είναι ο κινητήρας 1.6 TDI με 66 kW (90 PS) και 230 Nm ροπή. Ο 2.0 TDI με 110 kW (150 PS) και 320 Nm ροπή, προσφέρει ισχυρές επιδόσεις για το νέο Leon ST. Ωστόσο με το Start/Stop και το regeneration system, καταναλώνει μόλις 4,1 λίτρα καυσίμου ανά 100 km (CO2: 106 gr/km). Τέλος ο κορυφαίος κινητήρας των 2.0 lt TDI με 135 kW (184 PS) και 380 Nm ροπή, ο οποίος διατίθεται αποκλειστικά στην έκδοση FR, μπορεί να υπερηφανεύεται για την κατανάλωση καυσίμου των μόλις 4,3 λίτρα ανά 100 km (CO2: 112 gr/km).

Adaptive Chassis Control DCC και Adaptive Cruise Control ACC

Το απόλυτα ισορροπημένο πλαίσιο ενισχύει το δυναμικό χαρακτήρα του νέου Leon ST. Για την έκδοση FR, η SEAT προσφέρει προαιρετικά την τελευταία γενιά του  Adaptive Chassis Control DCC με τρία διαφορετικά προγράμματα που μπορούν να επιλεχθούν μέσω του SEAT Drive Profile. Στο Sport προφίλ οδήγησης το Leon ST γίνεται ακόμα πιο ευέλικτο, ενώ είναι αισθητά πιο άνετο στην Comfort λειτουργία του DCC, το οποίο είναι επιλέξιμο τόσο στo προφίλ οδήγησης ECO, όσο και στο Individual. Το προαιρετικό Dynamic Pack περιλαμβάνει το DCC και το Σύστημα Προοδευτικής Διεύθυνσης, το οποίο μειώνει την απαιτούμενη δύναμη στο τιμόνι κατά το παρκάρισμα, ενώ παράλληλα βελτιώνει την αίσθηση του τιμονιού σε δρόμους με στροφές.

Το Adaptive Cruise Control ACC είναι ένα ακόμα νέο σύστημα υποστήριξης του οδηγού στο νέο SEAT Leon. Με ένα σύστημα ραντάρ, διατηρεί την καθορισμένη ταχύτητα και μια προκαθορισμένη απόσταση, επιταχύνοντας και επιβραδύνοντας ανάλογα με την ροή της κυκλοφορίας. Η ταχύτητα μπορεί να ρυθμιστεί σε ένα εύρος από 30 έως 160km/h. Το σύστημα ACC συνεργάζεται τόσο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων όσο και με DSG.
Συστήματα Υποβοήθησης και Συστήματα Ψυχαγωγίας

Ένα ευρύ φάσμα state of the art συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού είναι διαθέσιμα για το νέο SEAT Leon ST. Παράλληλα με τo standard multi-collision braking system, προσφέρονται επίσης το σύστημα ανίχνευσης κούρασης (tiredness recognition) καθώς και δύο κάμερες για τον αυτόματο έλεγχο των προβολέων και την διατήρηση της λωρίδας κυκλοφορίας.

Όταν πρόκειται για λύσεις infotainment, το νέο Leon ST είναι πλήρως εξοπλισμένο. Την βάση αποτελεί το λειτουργικό σύστημα SEAT Easy Connect το οποίο ελέγχει τόσο τις λειτουργίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας του SEAT Sound System, όσο και τις ευρέως φάσματος λειτουργίες του οχήματος μέσω μιας οθόνης αφής στο ταμπλώ η οποία είναι standard σε όλες τις εκδόσεις.

To νεό SEAT Leon ST του 2013 θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό στην Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ στην χώρα μας αναμένεται στις αρχές της νέας χρονιάς.