Πανέμορφο και vintage: Το συλλεκτικό ρολόι Heuer Carrera «Car and Driver» (video-photos)


Η vintage σειρά χρονογράφων Heuer Carrera συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής και περιλαμβάνει ένα πανέμορφο ρολόι με τη «σφραγίδα» του περιοδικού μας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: HODINKEE
  • 23/4/2023

Η Heuer Carrera είναι μια vintage συλλογή ρολογιών που συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους εμβληματικούς χρονογράφους όλων των εποχών.

Η ιστορία της ξεκινά το 1963, πολλά χρόνια πριν την εξαγορά της Heuer από την TAG στα μέσα της δεκαετίας του '80. Η συγκεκριμένη σειρά χρονογράφων διαθέτει 57 διαφορετικά ρολόγια, ένα εκ των οποίων έχει τον κωδικό 3647S και χαρακτηρίζεται από το λογότυπο του Car and Driver στο καντράν!

Το πανέμορφο ρολόι έφτασε στα χέρια του Hodinkee, ενός εκ των κορυφαίων online περιοδικών για ρολόγια χειρός στον κόσμο, από τον ιδιοκτήτη του, Bill Fishburne, ο οποίος έχει διατελέσει εξωτερικός συνεργάτης της αμερικάνικης έκδοσης του Car and Driver, αλλά και στέλεχος των Πράσινων Μπερέ του Αμερικανικού Στρατού.

Με βάση όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, η συγκεκριμένη σειρά 3647 κυκλοφόρησε το 1963 ή το 1964 και ήταν το πρώτο ρολόι-χρονογράφος της συλλογής Carrera το οποίο διέθετε 2 και όχι 3 dials. Έτσι, η Heuer είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κατά το δοκούν το διαθέσιμο χώρο που προέκυψε στο κάτω μέρος του καντράν. Υπήρξαν σειρές με διάφορα λογότυπα, ένα εκ των οποίων ήταν, στο συγκεκριμένο «κωδικό», του «Car and Driver». Η γνησιότητα του μοντέλου επιβεβαιώθηκε από τον διευθυντή του τμήματος Κληρονομιάς της TAG Heuer, Nicholas Biebuyck.

Το ρολόι, κατασκευής 1967, είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Κάτω από το αυθεντικό κρύσταλλο Carrera υπάρχει ένα ασημί καντράν που μοιάζει να μην έχει την παραμικρή φθορά και «κοσμείται» με το τρίχρωμο λογότυπο «Car and Driver».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο «Car and Driver» ρολόι δεν έχει χρειαστεί καμία επισκευή όλα αυτά τα χρόνια. Το φωτεινό υλικό τριτίου στις ενδείξεις της ώρας παραμένει απαράλλαχτο, ενώ συνολικά δεν εμφανίζονται γρατσουνιές ή οποιουδήποτε τύπου φθορές. Στο πίσω μέρος υπάρχει η επιγραφή «Bill Fishburne 1967».

Από το 1958, ο Jack Heuer ήθελε να εδραιώσει την παρουσία της εταιρείας στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάστηκε επιλεκτικά με πελάτες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να δημιουργήσει ρολόγια-χρονογράφους με ειδική «σφραγίδα» στο καντράν. Καθένα από αυτά έχει τη δική του, μοναδική, ιστορία.

Όσο για τον Bill Fishburne, στα τέλη του 1965 ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ρολογιού ήταν μέλος της εκδοτικής ομάδας της φοιτητικής εφημερίδας του North Carolina State University και φανατικός αναγνώστης του «Car and Driver». Ο Fishburne έστειλε ένα γράμμα στον τότε εκδότη του περιοδικού, David E. Davis Jr. όπου του παρέθετε τα δημοσιογραφικά «επιτεύγματά» του στο Πανεπιστήμιο.

Ακολούθησε μια μακρά περίοδος αλληλογραφίας ανάμεσα στους δύο άνδρες και τελικά στο τεύχος Αυγούστου του 1966, ο Fishburne εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως εξωτερικός συνεργάτης του περιοδικού.

Ήδη από το 1963 η Heuer είχε ξεκινήσει ολοσέλιδες έγχρωμες διαφημιστικές καταχωρήσεις σε περιοδικά και τον Δεκέμβριο του 1966 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ανάλογη διαφήμισή της σε τεύχος του «Car and Driver».

Η συνεργασία του Fishburne με το περιοδικό ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 1967 και κάποια στιγμή, μεταξύ της πρώτης διαφήμισης της Heuer και της αποχώρησής του, «θυμάται τον Davis να του προσφέρει αυτό το εξαιρετικό ρολόι Carrera». Ο Fishburne επεσήμανε ότι Jack Heuer και David E. Davis Jr. διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, οπότε το πιθανότερο είναι ότι έτσι προέκυψε το συγκεκριμένο ρολόι.

Μάλιστα, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε ο Jeff Stein του «On the Dash» αλλά και ο Biebuyck, προέκυψε ότι τα συγκεκριμένα ειδικά καντράν κατασκευάζονταν συνήθως σε περίπου 10 αντίγραφα και ο Fishburne θυμήθηκε ότι είχε δει και άλλα, παρόμοια, ρολόγια να «κυκλοφορούν» στο γραφείο του περιοδικού.

Πηγή: Hodinkee