Αφρικανική σκόνη στο αυτοκίνητο - Τι ζημιές μπορεί να προκαλέσει


Το παχύ στρώμα σκόνης πάνω στο αυτοκίνητο ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές φθορές. Τι πρέπει να προσέξει ο οδηγός;

  • ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/3/2024

Τις τελευταίες ημέρες αρκετές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Αττική, έχουν «σκεπαστεί» από την αφρικανική σκόνη που αιωρείται στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ένα αποπνικτικό σκηνικό. Σύμφωνα με έρευνες τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης είναι ορυκτής προέλευσης και προέρχονται από τη διάβρωση των πετρωμάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων που τα αποτελούν είναι ορυκτά με την υψηλότερη συγκέντρωση να αντιστοιχεί στον χαλαζία (60%), ενώ υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες διοξείδια σιδήρου (FeO2), πυριτίου (SiO2) καθώς και ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3).

Οι κίνδυνοι που κρύβει η αφρικανική σκόνη

Βάσει των παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η σκόνη που «κάθεται» πάνω στα αυτοκίνητα και ειδικά στο παρμπρίζ, κρύβει σημαντικούς κινδύνους για τα κρύσταλλα και αν δεν ληφθούν μέτρα ενδέχεται να προκληθούν γρατζουνιές. Την ίδια στιγμή η παρουσία της σκόνης μειώνει σημαντικά την ορατότητα του οδηγού και βάζει σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια.

Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν εφόσον ο οδηγός λάβει μέτρα. Αρχικά «απαγορεύεται» να μπουν σε λειτουργία οι υαλοκαθαριστήρες ενώ καλύπτεται το παρμπρίζ από σκόνη. Οι ειδικοί προτείνουν σε πρώτη φάση να καθαριστεί το κρύσταλλο με ένα πανί ώστε να αφαιρεθεί το παχύ στώμα σκόνης που έχει συγκεντρωθεί.

Στη συνέχεια θα πρέπει να πέσει μια καλή ποσότητα νερού (ένα μπουκάλι με νερό πρέπει πάντα να είναι διαθέσιμο) ώστε να «γλιστρήσουν» ομαλά οι υαλοκαθαριστήρες και να μην προκληθούν γρατζουνιές όταν ξεκινήσει η επαναλαμβανόμενη κίνηση.

Ένα αντίστοιχο «ντους» με νερό προτείνεται και στην περίπτωση των παραθύρων αφού αν ανοιγοκλείσουν ενώ είναι σκονισμένα ενδέχεται να δούμε γρατζουνιές.

Παράλληλα η σκόνη επηρεάζει τις τσιμούχες της πόρτας οι οποίες με τον καιρό χαλαρώνουν και έτσι επιτρέπεται η είσοδος του νερού. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πιο έντονο στα μεγαλύτερης ηλικίας αυτοκίνητα που έχουν εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ακτίνες του ήλιου.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι οι υαλοκαθαριστήρες «πεθαίνουν»

Επιστρέφοντας στην περίπτωση του παρμπρίζ, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι οι υαλοκαθαριστήρες είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχουν φθαρεί. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε αρχικά από τον ήχο τους.

Όσο πιο έντονος είναι ο θόρυβος τόση μεγαλύτερη η φθορά. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να προκαλέσουν γρατζουνιές ακόμα και αν δεν έχει «βρέξει» αφρικανική σκόνη.

Μία ακόμα ένδειξη είναι όταν αφήνουν υπολείμματα νερού, αυτή τη θαμπάδα που είναι ενοχλητική και περιορίζει την ορατότητα. Όλα αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην αντικατάστασή τους.

Οι βασικοί τύποι υαλοκαθαριστήρων

Για να μην φτάσετε πάντως σε αυτό το σημείο καλό είναι να ελέγχονται τακτικά και εφόσον υπάρχει «θέμα» να αλλάζονται. Η αγορά προσφέρει μια σειρά από επιλογές που ταιριάζουν σε κάθε αυτοκινήτο. Ως πιο οικονομική λύση προτείνονται οι μεταλλικοί υαλοκαθαριστήρες.

Ένα τιμολογιακό «σκαλί» πιο πάνω θα βρείτε τους υαλοκαθαριστήρες σιλικόνης που είναι εξίσου αποτελεσματικοί ενώ παρέχουν μειωμένα επίπεδα θορύβου και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30% σε σχέση με τους μεταλλικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καύσωνας και αυτοκίνητο: Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη

Ο σωστός τρόπος για να κρατάς το τιμόνι του αυτοκινήτου – Τα πιο συνηθισμένα λάθη (photos)

Χρώμα αυτοκινήτου: Έτσι θα το προστατεύσεις από τις ακτίνες του ήλιου (video)