Πώς να καθαρίσεις τα μυγάκια στον προφυλακτήρα χωρίς να καταστρέψεις το χρώμα


Έφτασες στον προορισμό σου, αλλά το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου σου γέμισε με σκοτωμένα έντομα. Να πώς μπορείς να απαλλαγείς από αυτά χωρίς να προκαλέσεις ζημιά. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 5/7/2023

Μετά από ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, παρατηρείται το φαινόμενο οι μετωπικές επιφάνειες του οχήματος να γεμίζουν με μυγάκια, κουνούπια και διάφορα άλλα έντομα.

Η ζέστη «ευνοεί» την παρουσία τους και έτσι στο παρμπρίζ, αλλά και σε διάφορα σημεία όπως το καπό, η μάσκα και ο προφυλακτήρας, η παρουσία τους είναι έντονη και ενοχλητική. Όχι μόνο για θέμα αισθητικής και ασφάλειας (ορατότητα στο παρμπρίζ) αλλά και διατήρησης του αυτοκινήτου μας σε καλή κατάσταση.

Και αν για το παρμπρίζ η αντιμετώπισή τους είναι πιο εύκολη, στα υπόλοιπα σημεία του αμαξώματος το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, καθώς η διαδικασία απομάκρυνσής τους εμπεριέχει τον κίνδυνο να επηρεαστεί το χρώμα, κάτι που όλοι απευχόμαστε.

Μάλιστα, όσο περνάει ο χρόνος και τα σκοτωμένα έντομα παραμένουν πάνω στο αυτοκίνητο, η ζέστη καθιστά όλο και πιο δύσκολη την απομάκρυνσή τους, καθώς η «βρωμιά» που δημιουργείται ξεραίνεται και κολλάει περισσότερο στον προφυλακτήρα, τη μάσκα ή το καπό.

Υπάρχει σαφώς η λύση του πλυντηρίου αυτοκινήτων, όπου υπάρχει και η δυνατότητα πλυσίματος με πίεση, ωστόσο στις περιπτώσεις που αυτή δεν είναι εφικτή, υπάρχουν ορισμένες «τεχνικές» που βοηθούν ώστε από μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Σαφώς χρειάζεται προσοχή ώστε και να είναι αποτελεσματική η «δράση» μας αλλά και να μην καταστρέψει το χρώμα.

Επειδή όλα παίζουν ρόλο, ακόμα και οι πιο μικρές λεπτομέρειες, είναι χρήσιμο η προσπάθειά μας να γίνει σε σημείο της ημέρας που δεν υπάρχει ήλιος και έντονη ζέστη. Άρα οι πρωινές ώρες, με τη δροσιά, είναι σύμμαχος. Έτσι κι αλλιώς θα πρέπει η επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε να «μαλακώσει», οπότε αν αυτό δεν είναι εφικτό, συστήνεται να τοποθετήσουμε ένα βρεγμένο μαλακό πανί επάνω της για λίγα λεπτά.

Το πιο αποτελεσματικό «εργαλείο» καθαρισμού είναι ένα πανί από μικροΐνες. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαλακό σφουγγάρι, το οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα σε μια κάλτσα για να μειώσουμε την πιθανότητα φθοράς της επιφάνειας ή κάποιο παλιό, μαλακό, ύφασμα. Δεδομένα η άσκηση πίεσης πάνω στην περιοχή καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση του χρώματος.

Ασφαλώς το πανί ή το σφουγγάρι δεν αρκεί από μόνο του. Χρειάζεται να είναι ποτισμένο με το «κατάλληλο» υγρό. Υπάρχουν διάφορα σχετικά καθαριστικά που μπορεί κανείς εύκολα να βρει στο εμπόριο, σε μορφή gel και σπρέι ή κάποια αλοιφή. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρό πλυσίματος πιάτων, αραιωμένο σε νερό, ακόμα και σαμπουάν ή κάποιο σαπούνι, ελπίζοντας ότι θα προκύψει ανάλογο αποτέλεσμα.

Το σίγουρο είναι ότι, όπως προαναφέραμε, δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό να ασκήσουμε έντονη πίεση στο σημείο, αν βλέπουμε ότι η βρωμιά «αντιστέκεται». Χρειάζονται απαλές, κυκλικές, επαναλαμβανόμενες αργές κινήσεις προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς αρνητικές συνέπειες.