Ford: Εξετάζει την προσθήκη ενός νέου SUV στην γκάμα της - Πού θα κατασκευάζεται


Με βάση τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές, η Ford θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα νέο, όχι αμιγώς ηλεκτρικό, SUV στην γκάμα της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 29/3/2024

Όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε, αργά αλλά… σταθερά, στο 2035, οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερα νέα μοντέλα με αμιγώς ηλεκτρικά κινητήρια σύνολα.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιλογή τους παίζει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση πώλησης καινούριων αυτοκινήτων με ΜΕΚ από το 2035. Ωστόσο, είναι κοινά αποδεκτό ότι η «διείσδυση» των EV στις ευρωπαϊκές αγορές πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία των ευρωπαϊκών ταξινομήσεων του Φεβρουαρίου 2024 που παρουσίασε ο ACEA, σύμφωνα με τα οποία τα EV διατήρησαν το ίδιο μερίδιο αγοράς (12%) που είχαν και τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Οι παρουσιάσεις νέων μοντέλων καλά κρατούν, αλλά τα θερμικά δεν φαίνεται ότι θα «αποσυρθούν» τόσο άμεσα, όσο τουλάχιστον αρκετοί πίστευαν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ford εξετάζει το ενδεχόμενο να παρουσιάσει ένα ολοκαίνουριο SUV το οποίο δε θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό αλλά θα έχει διάφορα συστήματα κίνησης. «Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των ευρωπαϊκών αγορών ώστε να διαπιστώσουμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για να βελτιώσουμε την προσφορά των παρεχόμενων προϊόντων μας. Δεδομένων των αλλαγών που βλέπουμε στον κλάδο, πιστεύουμε ότι υπάρχει η ευκαιρία να προσθέσουμε ένα ολοκαίνουριο, πολυενεργειακό SUV στο ευρωπαϊκό μας χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα κατασκευάζεται στη Βαλένθια», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Ford που επικαλείται το Reuters (υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι την έστειλε με mail η διευθύντρια επικοινωνίας της Ford Ισπανίας, Cristina del Ray).

Ωστόσο, η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει λάβει ακόμα οριστική, επίσημη, απόφαση, ενώ δεν έδωσε καμία άλλη πληροφορία για τις προδιαγραφές του. Αναφορές στην Ισπανία κάνουν λόγο για υβριδικό μοντέλο, όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα.

Πάντως, ήδη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez, «χαιρέτισε» με ανάρτησή του στο X την είδηση, κάνοντας λόγο για «σπουδαία νέα για την Βαλένθια, την Ισπανία και τους εργαζόμενους στην Ford Ισπανίας. Η απόφαση της εταιρείας να κατασκευάσει νέα οχήματα εγγυάται τη βιωσιμότητα του εργοστασίου Almussafes για τα επόμενα χρόνια».

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο απασχολεί 4.800 υπαλλήλους και αυτή τη στιγμή κατασκευάζει το Ford Kuga. Στο παρελθόν, από τη γραμμή παραγωγής του έβγαιναν και τα Mondeo, S-Max και Galaxy.

Η ένωση εργαζομένων General Workers Union (UGT) επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη. «Το εργοστάσιο Almussafes θα κατασκευάσει ένα νέο όχημα και θα διατηρήσει επαρκή όγκο εργασία», αναφέρεται σε δήλωση που φιλοξενεί η ισπανική εφημερίδα «Cinco Dias».

Τέλος και ο Francisco Segura, της Valencian Automotive and Mobility Group, που εκπροσωπεί αυτοκινητοβιομηχανίες, ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα πιθανά σχέδια της Ford για την κατασκευή ενός νέου αυτοκινήτου στη Βαλένθια είναι «θετικά νέα».

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ford Explorer: Αυτές είναι οι τιμές του στη χώρα μας (πίνακας)

Ford Value: Ξέχνα τα μεταχειρισμένα και απόκτησε ένα καινούργιο Ford με επιτόκιο 2,99%

Πατέρας αγόρασε Mustang στον καρκινοπαθή γιο του – Η πρόταση που του έκανε ο CEO της Ford