499P Modificata: Η Ferrari φέρνει έκδοση του νικητή του Le Mans για τον «λαό»


H Ferrari παρουσίασε την 499P Modificata, την έκδοση του νικητήριου στο Le Mans πρωτότυπου 499P για χρήση σε track days.

  • ΦΩΤΟ: FERRARI
  • 30/10/2023

Η Ferrari γύρισε φέτος στην κορυφαία κατηγορία των αγώνων αντοχής, και κατάφερε να κερδίσει στον 24ωρο αγώνα του Le Mans με την 499P, για πρώτη φορά μετά το 1965.

Η 499P τώρα μπορεί να οδηγηθεί και από... κοινούς θνητούς, καθώς η εταιρεία δημιούργησε την 499P Modificata, μία έκδοση για track days που απευθύνεται σε ένα μικρό αριθμό πελατών της.

Πρόκειται για μία κατά σημεία διαφοροποιημένη έκδοση του πρωτότυπου που δεν προορίζεται για χρήση σε επίσημους αγώνες, γεγονός που επιτρέπει στη Ferrari να αλλάξει κάποια πράγματα χωρίς να περιορίζεται από τους κανονισμούς.

Για παράδειγμα, ο ηλεκτροκινητήρας στον εμπρός άξοναενεργοποιείται και σε χαμηλότερες από τα 190 km/h ταχύτητες, ενώ έχει προστεθεί και ένα κουμπί 'Push to Pass', που με το πάτημά του ο οδηγός έχει στη διάθεσή του 163 PS παραπάνω, φτάνοντας τα 707 PS τόσο από τον 3λιτρο, V6 κινητήρα, όσο και το ηλεκτρικό μοτέρ, για 7 δευτερόλεπτα.

Επιπλέον, έχουν γίνει πιο ήπιες οι χαρτογραφήσεις του κινητήρα, ενώ το traction control ενεργοποιείται νωρίτερα για να επέμβει και να γλιτώσει από σπινιάρισμα ή τετακέ τον οδηγό.

Στο εσωτερικό, η Ferrari διατήρησε τη διάταξη από το πρωτότυπο, με μία θέση, αυτή του οδηγού, και δεκάδες κουμπιά και διακόπτες, σαν να βρίσκεται κανείς μέσα σε ένα 100% αγωνιστικό όχημα.

Με την 499P Modificata εγκαινιάζεται και το πρόγραμμα Sport Prototipi Clienti της Ferrari, που δίνει τη δυνατότητα σε πελάτες της να έρχονται στην πίστα και να οδηγούν, με την ίδια να αναλαμβάνει τα logistics, την υποστήριξη στην πίστα και τη συντήρηση του οχήματος.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό ούτε πόσα αντίτυπα της 499P Modificata θα κατασκευαστούν, ούτε πόσο θα κοστίζει το καθένα.