Απίστευτο! Οι δρόμοι στην Ουγγαρία «παίζουν» μουσική για να μην παραβιάζεται το όριο ταχύτητας (video)


Σε διάφορα σημεία του οδοστρώματος έχουν τοποθετηθεί ειδικές πλάκες, οι οποίες με την επαφή του ελαστικού παράγουν νότες. Δείτε το εντυπωσιακό video!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Magyar Epitok - YouTube
  • 27/7/2023

Με έναν αρκετά ξεχωριστό τρόπο αποφάσισαν οι αρχές στην Ουγγαρία να προτρέπουν τους οδηγούς να μην παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας. Πριν μερικούς μήνες η χώρα εγκαινίασε έναν δρόμο ο οποίος παίζει μουσική! Πρόκειται για τον αυτοκινητόδρομο 37, στο βορειοανατολικό κομμάτι, που εκτείνεται από το Felsozsolca μέχρι το Satoraljaujhely, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.

Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα του δρόμου που... παίζει μουσική βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Gesztely και Szerencs. Κατά μήκος της διαδρομής έχουν τοποθετηθεί στο οδόστρωμα ειδικές πλάκες, οι οποίες, με την τριβή με το ελαστικό, παράγουν τους ήχους του παραδοσιακού ουγγρικού τραγουδιού 'Erik a szolo' (μτφρ.: Τα σταφύλια ωριμάζουν).

Ο ήχος ακούγεται με μεγαλύτερη συνοχή και ευκρίνεια όταν το όχημα ταξιδεύει με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη ή μικρότερη των 80 km/h.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας δρόμος στην Ουγγαρία παίζει μουσική. Ο πρώτος μουσικός δρόμος που κατασκευάστηκε στη χώρα ήταν στην περιοχή Somogy, στα νότια της χώρας, πριν περίπου δυόμισι χρόνια.

Επρόκειτο για τον αυτοκινητόδρομο 67, ο οποίος συνδέει το Szigetvar με το Balatonszemes. Το μουσικό τμήμα του εκτείνεται σε απόσταση 500 m. και παίζει τη μελωδία του τραγουδιού 'A 67-es ut', το οποίο είναι γνωστό στη ροκ σκηνή της χώρας. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, ο οδηγός πρέπει να ταξιδεύει με ταχύτητα που δεν ξεπερνά ούτε είναι μικρότερη των 80 km/h.