Από άλλο κόσμο η αγωνιστική εκδοχή του Toyota GR Yaris


Αρχικά ήταν το αγωνιστικό της Toyota στο WRC που αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του GR Yaris. Κατόπιν, το πλάνο άλλαξε και από την έκδοση δρόμου οδηγηθήκαμε και πάλι σε ένα νέο αγωνιστικό.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 1/12/2020

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα, το σίγουρο όμως είναι πως υπάρχει μία διαδοχή. Αρχικά, αυτό που γνωρίζαμε ήταν πως το GR Yaris, το γρήγορο μικρό στην πολιτική γκάμα της Toyota, σχεδιάστηκε ως μία έκδοση δρόμου του αγωνιστικού της φίρμας που θα έτρεχε στο WRC. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν, ωστόσο, στην πορεία, λόγω πανδημίας, ανάγκασαν τους Ιάπωνες να διακόψουν την εξέλιξη του νέου τους WRC και να επιλέξουν να καταπιαστούν με την αναβάθμιση του υπάρχοντος, για το πρωτάθλημα του 2021.

Αυτό τουλάχιστον ισχύει για τη μητρική εταιρία. Γιατί η Toyota Gazoo Racing Australia, σε συνεργασία με την Neal Bates Motorsport, είχαν διαφορετικά πλάνα στο μυαλό τους.

Αυτές αποφάσισαν να πάρουν την πολιτική έκδοση του GR Yaris και επάνω σε αυτό να χτίσουν ένα νέο αγωνιστικό όχημα, για χρήση στο πρωτάθλημα ράλλυ Αυστραλίας του 2021. Με την ονομασία Yaris AP4, το αγωνιστικό αυτό ξεκίνησε να σχεδιάζεται το Μάρτιο, με τη βοήθεια τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας. Τα δύο οχήματα που μετασκευάστηκαν για τους αγώνες, ξεκίνησαν την καριέρα τους ως απλά GR Yaris.

Όπως δήλωσε και ο Neal Bates, τέσσερις φορές πρωταθλητής ράλλυ Αυστραλίας, «είχα μια συναρπαστική καριέρα με την Toyota και το μηχανοκίνητο αθλητισμό για πάνω από 30 χρόνια και το νέο GR Yaris είναι αξιοσημείωτο για την απόδοση και τις αγωνιστικές του ικανότητες. Μας δίνει μια καταπληκτική πλατφόρμα για να ξεκινήσουμε.

Έχουμε μία οροφή από ανθρακονήματα, έχουμε πόρτες από αλουμίνιο, έχουμε τον ελαφρύτερο και ισχυρότερο τρικύλινδρο turbo μαζικής παραγωγής στον κόσμο, έχουμε ένα απίστευτα ευρύ προφίλ και τετρακίνηση - είναι κυριολεκτικά φτιαγμένο για ράλλυ».

Διαβάστε ακόμα:

Εντυπωσιάζει η επίδοση του Toyota GR Yaris στην πράσινη κόλαση

Γιατί το νέο Subaru BRZ δεν έχει turbo κινητήρα; (Video)