Aston Martin Valour: 110 μονάδες για τα 110α γενέθλια των Βρετανών (photos-video)


Η Valour είναι ένα συλλεκτικό μοντέλο με κινητήρα V12 και manual κιβώτιο ταχυτήτων, που ήρθε για να γιορτάσει τα 110 χρόνια της Aston Martin.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ASTON MARTIN
  • 12/7/2023

Φέτος, η Aston Martin γιορτάζει τα 110 χρόνια από την ίδρυσή της. Ως μέρος των εορτασμών, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία αποκάλυψε το νέο της supercar, ονόματι Valour, το οποίο φέρει έναν πανίσχυρο κινητήρα V12. Μόλις 110 θα κατασκευαστούν παγκοσμίως, τιμώντας τα 110 χρόνια, ενώ η Aston Martin δείχνει να είναι έτοιμη να αποχαιρετήσει το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων.

Παρόλο που η Valour φέρει πράγματι μηχανικό σύστημα μετάδοσης, όπως άλλωστε είχε ήδη αναφέρει η Aston Martin σε teaser του μοντέλου πριν λίγες μέρες, είναι μάλλον το τελευταίο μοντέλο της εταιρείας που διαθέτει τέτοιο.

Το νέο πανίσχυρο δημιούργημα των Βρετανών φαίνεται να έχει εμπνευστεί από την εμβληματική Vantage της δεκαετίας του '70 και του '80, συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο το ρετρό με το σύγχρονο. Το κάλυμμα του κινητήρα φέρει αεραγωγό σε σχήμα πετάλου, ενώ τα στρογγυλεμένα φωτιστικά σώματα έχουν ρετρό διάθεση, προσφέροντας στο μπροστινό μέρος μία χαρακτηριστική όψη.

Στο πίσω μέρος βρίσκει κανείς οριζόντια φώτα τύπου 'light blade', ενώ μία αεροτομή έχει ενσωματωθεί πάνω από αυτά. Το μοντέλο έχει τοποθετηθεί πάνω σε τροχούς 21 ιντσών που έχουν σχέδιο κηρήθρας, οι οποίοι συνοδεύονται από ελαστικά Michelin Pilot Sport S 5, μεγέθους 275/35 στους μπροστινούς και 325/30 στους πίσω τροχούς.

Οι πελάτες της Aston Martin μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 21 χρωματισμών για το εξωτερικό του οχήματος, ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουν την παλέτα ειδικών χρωμάτων Q by Aston Martin, η οποία προσφέρει πιο ιδιαίτερες επιλογές, όπως για παράδειγμα σκέτο ανθρακόνημα.

Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός συνεχίζεται και στο εσωτερικό της Valour. Η Aston Martin έχει συνδυάσει το μάλλινο τουίντ ύφασμα που βρίσκει κανείς στην DBR1 που κέρδισε το Le Mans το 1959, με λεπτομέρειες από ανθρακόνημα υψηλών επιδόσεων και ελαφριά καθίσματα με μοντέρνο σχεδιασμό. Και στην καμπίνα λοιπόν, επιτυγχάνεται η τέλεια ισορροπία μεταξύ του μοντέρνου και του ρετρό.

Αυτό που πρόκειται να ενθουσιάσει τον περιορισμένο αριθμό πελατών που θα πάρουν στα χέρια τους τη Valour είναι όμως ο κινητήρας. Πρόκειται για έναν twin-turbocharged V12 χωρητικότητας 5,2 L που έχει τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος και παράγει 715 PS και 753 Nm ροπής. Συνοδεύεται από ένα μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων με 6 σχέσεις.

Εκτός αυτού, η Valour διαθέτει μία ιδιαίτερη ανάρτηση, ξεχωριστή από όλα τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας, η οποία χρησιμοποιεί ενεργούς αποσβεστήρες και αντιστρεπτικές δοκούς που έχουν ρυθμιστεί έτσι, ώστε να διαχειρίζονται με ευκολία την εξωπραγματική ισχύ του V12. Τα carbon ceramic φρένα καταφέρνουν να μειώσουν το βάρος του οχήματος κατά 300 kg, σε σχέση με τα συμβατικά φρένα από ατσάλι.

Όπως είναι λογικό κι αναμενόμενο, η Aston Martin δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την τιμή της Valour, όμως οι πιθανότητες να είναι ακόμα διαθέσιμη κάποια από τις 110 μονάδες είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, η παραγωγή θα ξεκινήσει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023, ενώ οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν πριν τα τέλη του έτους.