Αττική Οδός: Η ΓΕΚ Τέρνα τίναξε τη μπάνκα και υπογράφει τη νέα 25ετή σύμβαση - Δείτε το ποσό


Το ΤΑΙΠΕΔ αποσφράγισε τις οικονομικές προσφορές στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση της νέας σύμβασης παραχώρησης - Τι ακολουθεί.

  • 7/9/2023

Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. να αναδεικνύεται πλειοδότης, με προσφορά 3,27 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε η κοινοπραξία Vinci Highways  - Vinci Concessions - Μυτιληναίος - Mobililty Partner, με προσφορά 3,106 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, από τη στιγμή που η διαφορά μεταξύ των δύο προσφορών είναι μεγαλύτερη του 5% δεν αναμένεται να ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές.

Αυτό προκύπτει από πηγές που έχουν πληροφόρηση για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, βάσει των οποίων το ΤΑΙΠΕΔ είχε επισημάνει ότι αυτές θα ζητηθούν μόνο αν η «απόσταση» των δύο κορυφαίων προσφορών είναι μικρότερη του 5%

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αποσφράγιση των προσφορών, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίζει άνοδο άνω του 3% στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση προχώρησε στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Τα έξι (6) επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν τις εξής οικονομικές προσφορές (με αλφαβητική σειρά):

  • ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A. - 2.700.000.000 ευρώ.
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - 3.270.000.000 ευρώ.
  • Ένωση προσώπων BRISA - AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. - RUBICONE MIDCO, B.V. –INTRAKAT A.E. - 2.050.050.908,21 ευρώ.
  • Ένωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. - FINCOP INFRASTRUCTURE LTD - 2.350.000.000 ευρώ.
  • Ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. - VINCI CONCESSIONS S.A.S. - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - MOBILITY PARTNER S.A.S. - 3.106.000.000 ευρώ.
  • Ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. - ΑΒΑΞ Α.Ε. - MERIDIAM EASTERN EUROPE INVESTMENTS 4 S.A.S. - 2.548.000.000 ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει με τον έλεγχο των οικονομικών προσφορών σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού και οι ανωτέρω Προεπιλεγέντες Επενδυτές θα ενημερωθούν για την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού προβλέπει αρχικά μείωση της τιμής των διοδίων στα 2,5 ευρώ από 2,8 που είναι σήμερα. Ωστόσο, μετά την παρέλευση 5 ετών, ο νέος παραχωρησιούχος έχει δικαίωμα να αναπροσαρμόσει το αντίτιμο διέλευσης, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 3,25 ευρώ για τις ώρες αιχμής.

Πηγή: capital.gr