Αυτή η Lancia είναι πραγματικά μοναδική!


Λόγος ύπαρξης της Fulvia HF Competizione ήταν οι εντυπωσιασμός των στελεχών της Ford ώστε να προχωρήσουν σε εξαγορά της Lancia.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: SOTHEBY'S
  • 9/11/2020

Η Lancia μπορεί στις μέρες μας να δραστηριοποιείται μόνο στην Ιταλία αλλά το παρελθόν της ήταν ιδιαίτερα ένδοξο. Ειδικά προς τα τέλη της δεκαετίας του ’60 δεν ήταν μόνο μια από τις λίγες premium μάρκες αλλά και μια από τις πλέον πρωτοποριακές.

Αυτή όμως η πρωτοποριακή τεχνολογία που εξέλισσε και υιοθετούσε για τα αυτοκίνητά της είχε μια δυσάρεστη συνέπεια: τα άδεια ταμεία. Έτσι η Lancia ήταν υποψήφια για πώληση και μια από τις υποψήφιες για την απόκτησή της ήταν και η Ford.

Προκειμένου λοιπόν η ιταλική εταιρεία να γίνει πιο ελκυστική στα μάτια των ανθρώπων της αμερικάνικης πολυεθνικής ο Alejandro de Tomaso, που είχε αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή της, ανέθεσε στο Tom Tjaarda τη  σχεδίαση του αυτοκινήτου των φωτογραφιών μας. Της Fulvia HF Competizione.

Η οποία, όπως άλλωστε λέει και το όνομά της, βασιζόταν στη Fulvia κουπέ που με τη σειρά της είχε προέλθει από την ομώνυμη λιμουζίνα. Σε σχέση με την τελευταία είχε πιο μικρό μεταξόνιο και πιο ισχυρούς κινητήρες. Η Competizione είχε πράγματι ένα εντυπωσιακό αμάξωμα με αναδιπλούμενους προβολείς και μεγάλη πίσω αεροτομή, ενώ κάτω από το καπό της υπήρχε ένας V4 1.600 κυβικών που εξασφάλιζε ικανοποιητικές επιδόσεις.

Τελικά η συμφωνία Ford και Lancia δεν προχώρησε. Η Lancia πέρασε στη Fiat  ενώ αυτός που συνεργάστηκε με τη Ford είναι ο Tom Tjaarda που στη συνέχεια σχεδίασε το πρώτο Fiesta. H Lancia Fulvia HF Competizione αποτελεί ένα κομμάτι αυτοκινητικής ιστορίας και πωλείται σε δημοπρασία του οίκου RM Sotheby’s στο Λονδίνο με τιμή εκκίνησης της 140.000 λίρες.