Αυτόματο φρενάρισμα: Σε αυτά τα μοντέλα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά τη νύχτα (video)


Tο Ασφαλιστικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ (IIHS) έλεγξε την αποτελεσματικότητα του συστήματος Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης σε 23 αυτοκίνητα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 31/8/2022

Μία από τις προσφερόμενες νέες τεχνολογίες για την αποφυγή ατυχημάτων στα καινούρια αυτοκίνητα είναι το Αυτόνομο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (AEB), που ενεργοποιείται αυτόματα όταν ανιχνευθεί εμπόδιο, είτε αφορά άλλο αυτοκίνητο είτε πεζό.

Ωστόσο, σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ (IIHS) διαπιστώθηκε ότι η απόδοση του σχετικού συστήματος πέδησης πέφτει κατά πολύ τη νύχτα.

Το ινστιτούτο εξέτασε την απόδοση 23 οχημάτων, ανάμεσά τους αυτοκίνητα μεσαίου μεγέθους, μεσαία SUV και μικρά pickup. Μόλις 4 κέρδισαν την υψηλότερη βαθμολογία «Superior», ενώ τα μισά κέρδισαν μια βασική βαθμολογία ή μηδενική! Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά γιατί 19 από αυτά τα 23 οχήματα κέρδισαν βαθμολογία «Ανώτερη» ή «Προηγμένη» σε συνθήκες ημέρας.

«Όπως περιμέναμε, τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα AEB για πεζούς δεν λειτουργούν πολύ καλά στο σκοτάδι», δήλωσε ο πρόεδρος του IIHS, David Harkey και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα πρόκληση, καθώς η Ford, η Nissan και η Toyota κερδίζουν ανώτερες βαθμολογίες για ορισμένα μοντέλα».

Η νυχτερινή δοκιμή περιελάμβανε δύο συνηθισμένα σενάρια σύγκρουσης αυτοκινήτου με πεζό: Έναν ενήλικα που διασχίζει κάθετα το δρόμο (με ταχύτητα αυτοκινήτου 20 km/h και 40 km/h) και έναν ενήλικα που περπατά κατά μήκος του δρόμου, στην άκρη της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας (ταχύτητα αυτοκινήτου 40 km/h και 60 km/h).

Ο φωτισμός περιβάλλοντος παρέμενε κάτω από 1 lux - περίπου την ποσότητα φωτός που εκπέμπεται από μια πανσέληνο - καθ 'όλη τη διάρκεια της αξιολόγησης. Κάθε αυτοκίνητο είχε πέντε προσπάθειες φρεναρίσματος σε στεγνό οδόστρωμα, έγιναν διαφορετικές δοκιμές με τα φώτα στη μεσαία ή τη μεγάλη σκάλα και η βαθμολογία προέκυψε από το μέσο όρο.

Τα τέσσερα οχήματα που κέρδισαν τη βαθμολογία Superior ήταν το Ford Mustang Mach-E, το Nissan Pathfinder, το Toyota Camry και το Toyota Highlander. Μόνο το Pathfinder, ωστόσο, μπόρεσε να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα ομοίωμα πεζού σε όλα τα σενάρια.

Τα Camry, Highlander και Mustang Mach-E, εν τω μεταξύ, μπόρεσαν να αποφύγουν τις συγκρούσεις με τον πεζό που διέσχιζε το δρόμο σε όλες τις ταχύτητες και με τον πεζό στην άκρη του δρόμου στα 40 km/h, αλλά είχαν επαφή με το ομοίωμα όταν ταξίδευαν με 60 km/h. Ευτυχώς, όλα επιβράδυναν σημαντικά και μετριάστηκαν οι επιπτώσεις της πρόσκρουσης.

Άλλα επτά οχήματα κέρδισαν την αμέσως χαμηλότερη βαθμολογία «Advanced»: τα Honda Accord, Hyundai Palisade, Hyundai Sonata, Nissan Frontier, Nissan Murano, Subaru Ascent και Subaru Outback. Κανένα δεν ήταν ικανό να αποφύγει ένα ατύχημα με τον πεζό στην άκρη του δρόμου κινούμενο με 60 km/h, ενώ τα περισσότερα από αυτά δυσκολεύονταν σε διάφορες ταχύτητες όταν ήταν ενεργή μόνο η μεσαία σκάλα.

Σε 8 μοντέλα απονεμήθηκε μόνο η βασική βαθμολογία: το Chevrolet Traverse, το Ford Explorer, το Ford Maverick, το Ford Ranger, το Mazda CX-9, το Volkswagen Atlas, το Volkswagen Atlas Cross Sport και το Volkswagen Tiguan. Αυτά δυσκολεύτηκαν σε όλες τις δοκιμές, με εξαίρεση αυτές της χαμηλότερης ταχύτητας.

Τέλος, τα Chevrolet Malibu, Honda Pilot, Nissan Altima και Toyota Tacoma δεν είχαν την απόδοση που έθετε ως βασική προϋπόθεση ασφαλείας το Ινστιτούτο, με αποτέλεσμα να πάρουν μηδενική βαθμολογία. Αυτά τα οχήματα δεν επιβράδυναν καθόλου ή απλώς επιβράδυναν πριν χτυπήσουν τα ανδρείκελα σε πολλαπλές δοκιμές.

Πηγή: IIHS