Chargery: Όταν το ρεύμα για το αυτοκίνητο έρχεται με το ποδήλατο!


Πιο οικολογικά δε γίνεται! Στη γερμανική εταιρεία παροχής ρεύματος Chargery, που εδρεύει στο Βερολίνο, courier με ποδήλατα μεταφέρουν το ρεύμα για το ηλεκτροκίνητο μοντέλο σας. Η start-up εταιρεία βοηθά με το έργο της στην κάλυψη των κενών σε ό,τι αφορά την ποσότητα σταθμών φόρτισης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 4/10/2018

Με την πρώτη ματιά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι ποδηλάτες-courier της Chargery είναι νεαροί, που παραδίδουν σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους πίτσες. Βέβαια, η βερολινέζικη start-up εταιρεία δεν παραδίδει ούτε πίτσα, ούτε μακαρονάδες ή sushi, αλλά ρεύμα για ηλεκτροκίνητα οχήματα! Μάλιστα, κατά την επίσκεψή μας στα γραφεία της Chargery, μία BMW i3 συνδεόταν με το ρυμουλκούμενο «καροτσάκι», που μεταφέρει το ποδήλατο.

Αυτό το «καροτσάκι», που παραπέμπει σε τεράστιο ψυγείο, είναι απλώς ένας μετακινούμενος σταθμός φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στο εσωτερικό του υπάρχουν κυψέλες, ανάλογες με αυτές, που υφίστανται και στα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα.

Για τη φόρτιση ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου η Chargery χρησιμοποιεί 12 κυψέλες. Η χρήση τους μεταφράζεται σε χωρητικότητα μπαταρίας της τάξης των 20 kWh. «Για μια BMW i3 φτάνουν και περισσεύουν», λέει ο Christian Lang, συνιδρυτής και εμπορικός διευθυντής της Chargery.

Η μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος με το ποδήλατο ακούγεται περισσότερο σαν κάτι το δυσνόητο. Ωστόσο, η Chargery συμβάλλει στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη γερμανική πρωτεύουσα. Άλλωστε, ο δήμος της έχει υποσχεθεί στους δημότες πως η μητρόπολη θα γίνει μία πόλη-υπόδειγμα, χάρη στις φιλικές προς το περιβάλλον δυνατότητες μετακίνησης, που είναι και θα είναι σε θέση να παρέχει.

Πάντως, στους δρόμους αυτής της πόλης τα ηλεκτροκίνητα οχήματα ακόμα είναι σπάνια, κάτι που οφείλεται στην πολύ αργή ανάπτυξη του δικτύου φορτιστών. Στο Βερολίνο των αρκετών εκατομμυρίων κατοίκων οι φορτιστές είναι περίπου 650, ενώ μέχρι το 2019 αυτοί αναμένεται να αυξηθούν στους 1.600.

Με τους μετακινούμενους σταθμούς φόρτισης η Chargery είναι σε θέση να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης. Σε περίπτωση, που στην περιφέρεια της πόλης (ακτίνας 3 έως 5 km) ένα αυτοκίνητο «μείνει» από ρεύμα, θα καταφτάσει εκεί που βρίσκεται ένας ποδηλάτης-courier, εφοδιασμένος με… φρέσκιες μπαταρίες, ώστε να φορτίσει το όχημα εκ νέου.

Όπως προαναφέρθηκε, ο σταθμός φόρτισης βρίσκεται στο ρυμουλκούμενο του ποδηλάτου. Η Chargery εξασφαλίζει την ηλεκτρική ενέργεια από μία άλλη εταιρεία, η οποία εξασφαλίζει οικονομικό ρεύμα, το οποίο παράγεται με οικολογικό τρόπο.

Αν επισκεφθεί κάποιος τα γραφεία της Chargery, θα αναρωτηθεί πώς μπορεί κάποιος να εργάζεται και να συγκεντρώνεται μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα. Στις αίθουσες ακούγεται ένα διαπεραστικό βουητό, το οποίο προέρχεται από τις δεκάδες μπαταρίες, που φορτίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Ο Christian Lang θυμάται: «Η ιδέα για την Chargery γεννήθηκε στο μυαλό μου έπειτα από μία διάλεξη τεχνολογικού περιεχομένου.» Σε αυτήν γινόταν μεταξύ άλλων λόγος για μια υπηρεσία παράδοσης βενζίνης στην Αγγλία. Αυτή η σκέψη έγινε αυθόρμητα. Στο κάτω-κάτω η φόρτιση ενός αυτοκινήτου διαρκεί τελικά μόνο λίγα λεπτά.

Ο 31χρονος Lang σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων. Θεωρεί ότι το γραφείο στο κέντρο του Βερολίνου είναι μία καλή προϋπόθεση για την ίδρυση μιας start-up εταιρείας. Άλλωστε, η συγκεκριμένη περιοχή είχε χαρακτηριστεί από πιο παλιά ο «πυρήνας των γερμανικών start-up».

Επομένως, μόνο έκπληξη δε συνιστά το γεγονός πως η περιοχή ήταν και παραμένει γεμάτη με… σπασικλάκια και δημιουργικούς τύπους. Μπαίνεις στα καφέ και βλέπεις σχεδόν τους πάντες… χωμένους μέσα στα notebook τους. Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννιούνται οι καινοτόμες ιδέες.

Μέχρι στιγμής λειτουργούν 7 μετακινούμενοι σταθμοί φόρτισης

Τα γραφεία της Chargery δεν απέχουν πολύ από το παραπάνω σημείο. «Θέλετε να πιείτε κάτι;», ρώτησε ένας συνεργάτης της εταιρείας, που διαθέτει παχύ μουστάκι. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε για λίγα δευτερόλεπτα το Twitter στο notebook του και μας απηύθυνε ξανά το λόγο: «Έχουμε μπίρα εδώ!»

Για την πραγματοποίηση της πολύπλοκης τεχνολογίας της φόρτισης η Chargery χρειάστηκε ακόμα και χειροτέχνες. Έναν από αυτούς συναντήσαμε κι εμείς. Μας είπε λοιπόν: «Οι μετακινούμενοι σταθμοί φόρτισης δημιουργούνται από τους νεαρές υπαλλήλους μας. Κατά τα λοιπά, οι κυψέλες των μπαταριών προέρχονται από την εταιρεία Green Pack.»

Προς το παρόν, η φόρτιση ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου με το οικονομικό ρεύμα, που μεταφέρεται επί τόπου με το ποδήλατο, διαρκεί 4 ώρες. Ωστόσο, η start-up σκοπεύει να εφοδιαστεί με μπαταρίες νεότερης γενιάς, με απώτερο στόχο τη μείωση της διάρκειας της φόρτισης σε χρόνο λιγότερο από μία ώρα!

Αυτόν τον καιρό στην Chargery… υπηρετούν 7 μετακινούμενοι σταθμοί φόρτισης και πάνω από 150 μπαταρίες. Σε ημερήσια βάση είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν τρία έως τέσσερα περιστατικά. Με τη νέα γενιά φορτιστών αυτός ο αριθμός θα μπορούσε, φυσικά, να μεγαλώσει.

Και γιατί επέλεξαν οι ιθύνοντες της Chargery το ποδήλατο; Ο Lang, που δεν κατέχει καν δικό του αυτοκίνητο, εξηγεί: «Σε πόλεις, όπως το Βερολίνο, το ποδήλατο είναι το ταχύτερο μέσο μεταφοράς, ενώ είναι το πλέον οικολογικό…»