Δείτε σε ποια πόλη τριπλασιάζονται οι τιμές στα πάρκινγκ για τα μεγάλα SUV


Στόχος του μέτρου ο περιορισμός της χρήσης μεγάλων, ρυπογόνων οχημάτων στο κέντρο της πόλης. Ανάλογη επιβάρυνση και για τα ογκώδη EV.

  • ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 7/2/2024

Οι πολίτες του Παρισιού μίλησαν. Σε πρόσφατο δημοψήφισμά τους τάχθηκαν υπέρ του τριπλασιασμού του παράβολου για στάθμευση σε ό,τι αφορά τα SUV, καθώς η γαλλική πρωτεύουσα είναι έτοιμη να γίνει μία πόλη κατάλληλη μονάχα για ποδήλατα.

Συγκεκριμένα, το 54,5% των ψήφων ήταν θετικές προς αυτήν την αλλαγή, όμως μόλις το 5,7% του εκλογικού σώματος βρέθηκε στις κάλπες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Με αυτό το αποτέλεσμα, οι ψηφίσαντες συμφώνησαν με τον τριπλασιασμό του κόστους στάθμευσης για SUV 1,6 τόνων και πάνω, φτάνοντας από τα 6 ευρώ τα 18 ευρώ, ώστε να αποτραπεί η χρήση «μεγάλων, ρυπογόνων οχημάτων», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η δημαρχία. 

Αντίστοιχο θα είναι το κόστος και για στάθμευση ηλεκτρικών οχημάτων βάρους 2 τόνων και πάνω.

Η δήμαρχος Anne Hidalgo δήλωσε πως «είμαστε περήφανοι που έχουμε θέσει μία περιβαλλοντικής φύσης ερώτηση σε μία συγκυρία που το περιβάλλον λογίζεται ως πηγή του κακού. Είναι μίας μορφής αντίσταση εδώ στο Παρίσι απέναντι σε αυτό το πολύ ανησυχητικό κίνημα.»

Με την εκλογή της στον δημαρχιακό θώκο το 2014, η Hidalgo έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στο οδικό δίκτυο του Παρισιού. Έχει κατασκευάσει 84 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομου, με αποτέλεσμα η χρήση του ποδηλάτου στην πόλη να έχει αυξηθεί κατά 71% από τα τέλη των lockdown για τον Covid-19 ως το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του δημαρχείου.

Φυσικά, αυτή η αλλαγή έχει εξοργίσει τους οδηγούς των εν λόγω -αρκετά ευμεγέθων- οχημάτων, τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς προτιμώνται από οικογένειες

Υπολογίζεται πως το κόστος για στάθμευση για μία μέρα με το νέο παράβολο θα ξεπερνά τα 200 ευρώ.

Για αυτό και μία ομάδα αυτοκινητιστών ονόματι '40 millions d'automobilistes' έχει ήδη ανοίξει καμπάνια για το ζήτημα, τονίζοντας πως πρέπει κάθε οδηγός να είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει όποιο όχημα θέλει, ανεξαρτήτως μεγέθους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Κατά 5€ φθηνότερες οι διελεύσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα σημάδια που δείχνουν ότι οι θερμικοί κινητήρες θα συνεχίσουν και μετά το 2035

Crash Test: Τα μεγάλα EV είναι πολύ βαριά για τους αυτοκινητοδρόμους (video)