Δειτε το σχεδιαστικό λάθος του Tesla Model Y που θα "λατρέψουν" οι ασφαλιστικές


Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ Η ΑΓΝΟΙΑ (Η Η ΥΠΕΡΟΨΙΑ) ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΛΑΘΗ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ΄
  • 29/3/2020

Η σχεδίαση ενός νέου αυτοκινήτου είναι μία σύνθετη υπόθεση που αφορά όχι μόνο την εμφάνιση και την αεροδυναμική του αλλά υπάρχουν και αρκετές μικρές λεπτομέρειες που κάνουν εύκολη (ή δύσκολη) τη ζωή του ιδιοκτήτη του.

Στην περίπτωση του Tesla Y, παρατηρητικοί συνάδελφοι στο εξωτερικό σημείωσαν κάτι που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Όπως βλέπετε από την φωτογραφία, ο σχεδιαστής του αυτοκινήτου προτίμησε να "τελειώσει" την πόρτα του πορτ-μπαγκάζ  μέσα στον πίσω προφυλακτήρα.

Είναι κάτι που αποφεύγεται για λόγους προφανείς. Αν υπάρξει έστω και ένα ελαφρύ τρακάρισμα σ' αυτό το σημείο, σε όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα θα πρέπει να φτιαχτεί μόνο ο προφυλακτήρας. Στην περίπτωση του Tesla θα πρέπει να επισκευαστεί και η πόρτα.

Ο σχεδιαστής προφανώς είδε μόνο τα πλεονεκτήματα της πιο εύκολης φόρτωσης, δεν είναι όμως τα πολλά προβλήματα που δημιουργούνται στην "κακιά" στιγμή. Το κόστος επισκευής πλέον εκτοξεύεται, κάτι που στην Αμερική θα ανεβάσει σημαντικά τα ασφάλιστρα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου μοντέλου.

Αντίστοιχη σχεδίαση έχει και το Model X αλλά και η Jaguar I Pace, όμως σ' εκείνες τις περιπτώσεις ο προφυλακτήρας είναι αρκετά ψηλότερα και σίγουρα δεν θα έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα σε μία οπίσθια σύγκρουση.