Δικινητήριο και με 4.600 ίππους το μεγαλύτερο φορτηγό στον κόσμο (Video)


Αν αναρωτιέστε πιο είναι το μεγαλύτερο φορτηγό στον πλανήτη γη, τότε το δικινητήριο BelAZ 75710 των 4.600 ίππων πρόκειται να ικανοποιήσει την περιέργειά σας.   

  • KEIMENO: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 26/11/2019

Κατάγεται από τη Λευκορωσία και γεννήθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, την εποχή που ακόμα και τα ορυχεία αναζητούσαν τρόπους ώστε να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος τους.

Πρόκειται για ένα βαρέως τύπου φορτηγό, το μέγεθος του οποίου ωστόσο το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στις λιγοστές προτάσεις του ούτως ή άλλως εξεζητημένου είδους του.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το μεγαλύτερο φορτηγό του πλανήτη, με μήκος που φτάνει τα 20,6 μέτρα και ύψος που ξεπερνά τα 8 μέτρα.

Δεν είναι όμως μόνον οι διαστάσεις εκείνες που στρέφουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του αλλά και οι τεχνικές προδιαγραφές του.

Το BelAZ 75710, όπως είναι η κωδική ονομασία του, εφοδιάζεται με δύο δεκαεξακύλινδρους κινητήρες diesel χωρητικότητας 65 λίτρων, η συνδυαστική απόδοση των οποίων φτάνει τους 4.600 ίππους.

To βάρος που είναι ικανό να μεταφέρει το δικινητήριο BelAZ 75710 ανέρχεται στους 400 τόνους και η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει αγγίζει τα 64 χλμ./ώρα.

Η δεξαμενή καυσίμου είναι χωρητικότητας 5.600 λίτρων ενώ για την εύρυθμη των κινητήρων απαιτούνται 538 λίτρα λιπαντικού.

Σε ό,τι αφορά στο συνολικό βάρος του μεγαλύτερου φορτηγού στον κόσμο, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία φτάνει του 810 τόνους.