Ελαστικό της Continental αυτορρυθμίζει... την πίεση του!


Η γερμανική εταιρία παρουσίασε στην έκθεση της Φρανκφούρτης ένα πολύ ενδιαφέρον πρωτότυπο ελαστικό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 23/9/2019

Αν νομίζετε πως τα ελαστικά δεν έχουν περιθώρια βελτίωσης τότε ρίξτε μια ματιά στο πολύ ενδιαφέρον concept της Continental το οποίο έχει την δυνατότητα να συμπληρώνει από μόνο του τις απώλειες πίεσης. Έρευνες έχουν δείξει πως η πίεση παίζει μεγάλο ρόλο στην μείωση της κατανάλωσης και μία απώλεια π.χ. της τάξης των 7,5 psi μπορεί να την επιβαρύνει έως 2,8%.

Η πρωτότυπη τεχνολογία C.A.R.E. (Connected, Autonomous, Reliable, Electrified) περιλαμβάνει αισθητήρες ενσωματωμένους στο ελαστικό που ελέγχουν συνεχώς την πίεση και την κατάσταση του. Μία μικρή φυγοκεντρική αντλία είναι ενσωματωμένη στο ελαστικό και παράγει αέρα κατά την κίνηση του τροχού. Η πλεονάζουσα ποσότητα αποθηκεύεται σε μία μικρή δεξαμενή για να χρησιμοποιηθεί όποτε είναι απαραίτητο.

Προς το παρόν η όλη τεχνολογία δεν είναι εφαρμόσιμη αλλά μας δείχνει τι να περιμένουμε στο μέλλον. Με τέτοιου τύπου ελαστικά θα μπορούσε να εφοδιαστεί ένας εταιρικός στόλος αφού υπάρχει η δυνατότητα αποστολής δεδομένων σχετικά με την πίεση, την θερμοκρασία και την φθορά τους.

Επίσης, στα επόμενα χρόνια, τέτοιου είδους «λεπτομέρειες», όπως το σύστημα ελέγχου και αναπλήρωσης πίεσης των ελαστικών Continental, θα είναι πολύ σημαντικές. Ειδικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπου και το τελευταίο χιλιόμετρο αυτονομίας θα έχει την σημασία του…