Έλλειψη chip: Έρχεται «σορτάρισμα» στις τιμές των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών


Από το 2023 και βλέπουμε για την αύξηση της παραγωγής, με τους επενδυτές να ανησυχούν και του αναλυτές να προτείνουν μείωση μερισμάτων έως 20%.

  • Πηγή: Automotive Νews
  • 21/9/2021

Η μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων αποτέλεσμα της έλλειψης chip έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς η ειδική στις αναλύσεις βρετανική εταιρεία IHS Markit έχει προβλέψει πτώση για το 2021 κατά 6,2% ή 5,02 εκατομμύρια οχήματα.

Επι τα χείρω είναι οι προβλέψεις της και για το 2022, καθώς εκτιμά πώς θα υπάρξει μείωση κατά 9,3% ή 8,45 εκατομμύρια οχήματα, ενώ κάπως καλύτερα θα είναι τα πράγματα το 2023 όπου η κατάσταση θα αρχίζει να εξομαλύνεται: η πρόβλεψη είναι η μείωση να περιοριστεί στο 1,1% ή 1,05 εκατομμύρια μονάδες.

Βασική αιτία όλων αυτών είναι το γεγονός ότι η αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε τις παραγγελίες chip στην αρχή της πανδημίας του περασμένου έτους, παραχωρώντας τη θέση της σε τομείς που είδαν αύξηση της ζήτησης τους (εταιρείες κατασκευής υπολογιστών) την περίοδο της καραντίνας.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της IHS, αναλυτές επενδυτικών οίκων εκφράζουν τις ανησυχίες τους, προτείνοντας την περικοπή μερισμάτων στους κατόχους μετοχών αυτοκινητοβιομηχανιών από το 15% στο 20%, γεγονός που θεωρείται ότι μπορεί να συμπαρασύρει τις τιμές στο ταμπλό.