Ένα από τα πιο «περίεργα» μονοθέσια Formula 1 ψάνχει το νέο του σπίτι (photos)


Η εξάτροχη Tyrrell P34 του Jody Scheckter που κέρδισε το GP Σουηδίας του 1976 βγαίνει στο «σφυρί». Δείτε το ποσό που αναμένεται να «πιάσει».

  • ΦΩΤΟ: Simon Clay RM Sothebys
  • 10/3/2024

Ο Jody Scheckter είναι γνωστός για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος της Formula 1 το 1979, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό πράγμα για το οποίο έχει μείνει στην ιστορία. Πέρασε αρκετό καιρό πίσω από το τιμόνι του εξάτροχου μονοθεσίου Tyrrell P34, κατά τη διάρκεια της σεζόν του 1976, η τελευταία του με την Tyrrell. Τώρα, ο Νοτιοαφρικανός πρώην οδηγός πουλά το μονοθέσιό του, που ανήκει στην προσωπική του συλλογή.

Η P34 αγωνίστηκε μόνο για δύο σεζόν στη Formula 1, κι έτσι το όχημα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Το σασί είναι το αυθεντικό της P34 κι έχει ενσωματωθεί σε ένα πλήρως λειτουργικό αγωνιστικό του 2008, ενώ έχει συνδυαστεί με έναν Ford-Cosworth DFV V8 κινητήρα 3,0 L.

Ο ανορθόδοξος σχεδιασμός της εξάτροχης P34 ήταν επιμέλειας του τεχνικού διευθυντή της Tyrrell, Derek Gardner. Η λογική ήταν να χωρέσει μικρότερους τροχούς πίσω από την μπροστινή αεροτομή, βελτιώνοντας την αεροδυναμική του μπροστινού μέρους.

Εκτός αυτού, ο Gardner θεώρησε ότι οι δύο επιπλέον τροχοί θα προσέφεραν καλύτερο φρενάρισμα. Ωστόσο, οι οδηγοί (συμπεριλαμβανομένου του Scheckter) ανέφεραν ότι αυτό δεν αντικατοπτριζόταν στην πραγματικότητα. «Το φρενάρισμα θα έπρεπε να είναι καλύτερο. Βασικά, όντως ήταν όταν φρέναρες σε ευθεία, όμως με το που έστριβες, οι μικροί τροχοί γλιστρούσαν κι έπρεπε να πάρεις το πόδι σου από το πεντάλ, οπότε δεν υπήρχε πλεονέκτημα εκεί,» είχε δηλώσει ο Νοτιοαφρικανός το 2008.

Παρά τις αγωνιστικές δυσκολίες, η P34 βρήκε τον δρόμο της στη λίστα με τα νικηφόρα μονοθέσια. Ο Scheckter κέρδισε με αυτήν το Grand Prix Σουηδίας του 1976, με την ομάδα να κατακτά συνολικά 10 βάθρα εκείνη τη σεζόν.

Το μονοθέσιο του παγκόσμιου πρωταθλητή είναι διαθέσιμο μέσω του RM Sotheby's κι αναμένεται να αγγίξει τα 450.000 - 650.000 ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της αγγελίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο «σφυρί» η Jordan 191 του Michael Schumacher - Τι ποσό αναμένεται να «πιάσει»

Πωλείται η F1-2000, το πρώτο πρωταθληματικό μονοθέσιο του Michael Schumacher στη Ferrari (photos)

Το πρώτο μονοθέσιο της Mercedes που οδήγησε ο Lewis Hamilton θα «πιάσει» αστρονομικό ποσό (photos)