Έρευνα: Η καραντίνα επηρεάζει και την οδήγηση


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, η καραντίνα που επιβλήθηκε για τον περιορισμό εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού επηρέασε και την ικανότητα των οδηγών κατά τη μετακίνησή τους με το αυτοκίνητο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 18/7/2020

Η καραντίνα που επιβλήθηκε για τον περιορισμό του νέου κορωνοϊού έφερε αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην εξάπλωσή του, ωστόσο δημιούργησε άλλου είδους προβλήματα που σχετίζονται με την αλλαγή των καθημερινών συνηθειών μας. Μεταξύ αυτών και η οδήγηση. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ για λογαριασμό της ομάδας συνηγόρων του καταναλωτή που έχουν ιδρύσει την ιστοσελίδα Reviews.com, τα αποτελέσματα δείχνουν αλλαγή στη συμπεριφορά και την ψυχολογία των ανθρώπων όταν κάθισαν πίσω από το τιμόνι έπειτα από χρονικό διάστημα ενός ή δύο μηνών.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στην έρευνα συμμετείχαν 1.207 άτομα και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών που είναι νόμιμο να οδηγούν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 28% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι αισθάνθηκαν «πιεσμένοι» και «σε υπερδιέγερση» όταν οδήγησαν μετά από την καραντίνα, ιδίως όταν χρειάστηκε να κινηθούν σε συνθήκες έντονου μποτιλιαρίσματος ή σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Όπως δήλωσαν, χρειάστηκε να καταβάλλουν περισσότερη προσοχή απ’ ό,τι πριν την καραντίνα. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση ενός από αυτούς η οποία εμπεριέχει το γενικότερο πνεύμα των απαντήσεων που δόθηκαν. Όπως είπε: «Η οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες καραντίνας ήταν υπερρεαλιστική εμπειρία. Χρειάστηκε μεγαλύτερη προσοχή μέχρι να μπορέσω να αισθανθώ άνετα και να ενσωματωθώ στην κυκλοφορία. Παρατηρούσα περισσότερο τι έκαναν οι άλλοι οδηγοί γύρω μου. Ήταν σαν να μην λειτουργούσαν τα ένστικτά μου».

Βάσει της έρευνας, περισσότερο επηρεάστηκαν οι οδηγοί ηλικίας από 65 ετών και άνω, καθώς ένα ποσοστό 40% αυτών δήλωσαν «πολύ πιεσμένοι» όταν ξαναοδήγησαν έπειτα από καιρό. Στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18-35 ετών οι περισσότεροι απάντησαν ότι αισθάνθηκαν «κάποια» πίεση. Πάντως, στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι αυτή η επιρροή είναι μια φυσιολογική κατάσταση για την ανθρώπινη συμπεριφορά, ενώ καταγράφηκε και το γεγονός ότι οι περισσότεροι οδηγοί που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δήλωσαν ότι η πίεση που ένοιωθαν αρχικά έπαψε να υπάρχει εντός της πρώτης εβδομάδας, μετά την επανέναρξη της μετακίνησής τους με το αυτοκίνητό τους.