Έρευνα: Τα σύγχρονα, μεγάλα, SUV μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον σε σχέση με αυτοκίνητα 10ετίας


Μία μελέτη στη Βρετανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα αυτοκίνητο που αγοράστηκε το 2013 εκπέμπει λιγότερα καυσαέρια, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τα καινούρια, μεγάλα SUV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: CADILLAC
  • 20/10/2023

Η προστασία του περιβάλλοντος και οι μειωμένες εκπομπές ρύπων έχουν αναχθεί σε προτεραιότητα για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, με «όπλο» την ηλεκτροκίνηση αλλά και, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το νέο πρότυπο Euro 7.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, με μειωμένες εκπομπές και καλύτερη αποδοτικότητα των κινητήρων τους από πλευράς κατανάλωσης. Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι είναι καθαρά θεωρητικό, τουλάχιστον για τα SUV, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η βρετανική οργάνωση Possible, που αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι τα SUV έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στην αγορά αυτοκινήτου. Οι πωλήσεις τους «χτυπούν κόκκινο» με αποτέλεσμα να έχουν περιορίσει σημαντικά άλλες κατηγορίες οχημάτων, όπως τα sedan. Με την πάροδο των ετών, μάλιστα, τα οχήματα ελεύθερου χρόνου πολλαπλασιάζονται, αποκτούν coupe εκδόσεις και μεγαλώνουν σε διαστάσεις και βάρος.

Αυτό είναι και το κλειδί, σύμφωνα με την μελέτη της Possible, η οποία αναφέρει ότι τα μεγάλα θερμικά SUV με το αυξημένο βάρος εκπέμπουν κατά μέσο όρο περισσότερα καυσαέρια σε σχέση με ένα αυτοκίνητο που αγοράστηκε το 2013! Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η υβριδική τεχνολογία αλλά και γενικότερα η εξέλιξη που υπάρχει στους κινητήρες οδηγεί σε πιο «φιλική» προς το περιβάλλον λειτουργία τους και σε χαμηλότερες καταναλώσεις.

Τα στοιχεία για την ιδιοκτησία οχημάτων στην Αγγλία έδειξαν ότι τα νοικοκυριά που ανήκουν στο κορυφαίο εισοδηματικό κλιμάκιο του 20%, έχουν 81% περισσότερες πιθανότητες να κατέχουν αυτοκίνητο με μεγάλες εκπομπές ρύπων από ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων στο υπόλοιπο 80%. Και συνήθως, η επιλογή τους αφορά μεγάλα και πολύ βαριά SUV.

Η αύξηση της ζήτησης για μεγαλύτερα και βαρύτερα οχήματα, όπως τα SUV, οδηγεί στο συμπέρασμα, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι τα νεότερα και πιο ακριβά αυτοκίνητα βενζίνης και diesel μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον. Η Possible, μάλιστα, ανέδειξε και το γεγονός ότι ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα που αγοράζονται από άτομα που ζουν σε περιοχές του Λονδίνου που χαρακτηρίζονται από υψηλό εισόδημα των κατοίκων είναι SUV «με μεγάλες εκπομπές άνθρακα».

Πηγή: Possible