Η εφαρμογή που δείχνει αν το αυτοκίνητό σου έχει γυρισμένα χιλιόμετρα


Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου αντιμετωπίζεται μέσω internet.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 18/6/2023

Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου αποτελεί επιλογή για αρκετούς υποψήφιους αγοραστές, με όφελος το μικρότερο κόστος για την απόκτησή του σε σχέση με ένα καινούριο.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση προστίθενται παράμετροι που χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν και δεν υπάρχουν σε σχέση με ένα νέο, όπως το ενδεχόμενο εμπλοκής σε ατύχημα στο παρελθόν, η περίπτωση να έχει «γυρισμένα» χιλιόμετρα ή ακόμα και να είναι κλεμμένο.

Η «ταυτότητα» κάθε οχήματος είναι ο αριθμός πλαισίου του (VIN), ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε «αντίγραφο» που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών. «Ακολουθεί» το όχημα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και σε αυτόν «καταγράφονται» όλα τα δεδομένα του, όπως για παράδειγμα τα χιλιόμετρα, τα service, οι τεχνικοί έλεγχοι κλπ. Φυσικά, με την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία και ΚΤΕΟ.

Μπορεί οι αντιπροσωπείες να έχουν την πλήρη εικόνα για τα μοντέλα τους, αλλά ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί από μόνος του να μάθει το ιστορικό και την κατάσταση του οχήματος που θέλει να αγοράσει με τη βοήθεια εφαρμογών που έχει τη δυνατότητα να βρει στο διαδίκτυο. Έστω και αν χρειαστεί να καταβάλλει ένα, μικρό συνήθως, ποσό. Στη Μ. Βρετανία, πάντως, αυτό μπορεί να γίνει και δωρεάν για τις βασικές πληροφορίες, μέσω του κυβερνητικού οργανισμού DVLA (Driver and Vehicle Licensing Agency).

Μία από τις πιο διαδεδομένες online εφαρμογές στην Ευρώπη είναι η carVertical. Διαθέτει μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων, η οποία έχει δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας πληροφορίες που προέρχονται, μεταξύ άλλων, από μεμονωμένα αυτοκίνητα, αρχεία εθνικών και ιδιωτικών μητρώων, βάσεις δεδομένων ασφαλιστικών εταιρειών, εξουσιοδοτημένα συνεργεία και διεθνή αρχεία κλεμμένων οχημάτων.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελέγξει και να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των πληροφοριών για κάθε αυτοκίνητο που εισάγεται στην Ευρώπη, ενώ παρέχει και φωτογραφίες, αν υπάρχουν διαθέσιμες. Το κόστος για τις πληροφορίες ανέρχεται σε 35 ευρώ ανά όχημα, ενώ υπάρχουν και ειδικές τιμές για 2 οχήματα (46 ευρώ) ή και 3 οχήματα (56 ευρώ).

Για όσους αποφεύγουν τις χρεώσεις, υπάρχει και το VINSPY, το οποίο προσφέρει δωρεάν έλεγχο από διάφορες βάσεις δεδομένων, με βάση τον αριθμό πλαισίου του οχήματος. Με αυτό τον τρόπο αντλεί τις βασικές πληροφορίες, ενώ το αναλυτικό ιστορικό παρέχεται κατόπιν πληρωμής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι ευρέως διαδεδομένη στη Μεγάλη Βρετανία, με τους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε διάφορες συνδρομητικές πλατφόρμες.