Green: Στο υδρογόνο ζητεί διέξοδο η Σαουδική Αραβία


Με δεδομένη την απεξάρτησης της βιομηχανίας από τους ρυπογόνους υδρογονάνθρακες και τη αναζήτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η Σαουδική Αραβία στρέφεται στο πράσινο υδρογόνο.

  • 9/3/2021

Ο μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, Σαουδική Αραβία, αναζητά μέσα από την στροφή στο υδρογόνο να αποτελέσεις ένα από τους ισχυρούς ενεργειακούς παίκτες στα «πράσινα» καύσιμα.

Σύμφωνα με το οικονομικό σάιτ powergame, καθώς κυβερνήσεις και βιομηχανίες αναζητούν λιγότερο ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις για τους υδρογονάνθρακες, η Σαουδική Αραβία δεν θέλει να παραχωρήσει την αναπτυσσόμενη επιχείρηση υδρογόνου στην Κίνα, την Ευρώπη ή την Αυστραλία και να χάσει μια δυνητικά τεράστια πηγή εισοδήματος.

Φιλοδοξώντας λοιπόν να κάνει μια δυναμική είσοδο στον τομέα της πράσινης οικονομίας, επενδύει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή ενός γιγάντιου εργοστασίου, με την ονομασία Helios, που θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον ήλιο και τον άνεμο και θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών πράσινου υδρογόνου στον κόσμο.

Το έργο της μετατροπής μιας ερήμου, στο μέγεθος του Βελγίου, σε μια μητρόπολη που θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανατίθεται στον Πίτερ Τέριουμ, τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της RWE AG, της μεγαλύτερης επιχείρησης κοινής ωφέλειας της Γερμανίας, και της εταιρείας Innogy SE που χρησιμοποιεί καθαρή ενέργεια.

Η υλοποίηση του project θα καθορίσει εάν μια χώρα που εξαρτάται από τα «πετροδολάρια» μπορεί να μετατραπεί σε προμηθευτή μη ρυπογόνων καυσίμων.

Πράσινο Υδρογόνο: Μια αγορά 700 δισ. δολαρίων το χρόνο

Ο Πίτερ Τέριουμ δήλωσε βέβαιος στο Bloomberg ότι η ζήτηση για υδρογόνο θα αυξηθεί κατακόρυφα στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δεσμευτεί για επενδύσεις 500 δισ. δολαρίων σε υποδομές υδρογόνου και η ζήτηση κάποια στιγμή θα ξεπεράσει την εγχώρια παραγωγή.

Στο μεταξύ, η Βρετανία υλοποιεί δέκα έργα για τη θέρμανση κτιρίων με υδρογόνο, η Κίνα λανσάρει λεωφορεία που κινούνται με κυψέλες υδρογόνου, η Ιαπωνία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το αέριο ως καύσιμο στη χαλυβουργία και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι καλεί τις αμερικανικές εταιρείες υδρογονανθράκων να αξιοποιήσουν τις «τεράστιες ευκαιρίες του υδρογόνου».

Σύμφωνα με τον οικονομικό δείκτη Νέας Ενέργειας του Bloomberg (BNEF), η αγορά υδρογόνου θα μπορούσε να φτάσει τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος μέχρι το 2050.

Το ενδιαφέρον που έχουν δείξει επενδυτές στη Σαουδική Αραβία, μας οδηγεί να πιστέψουμε ότι υπάρχει μια καλή οικονομική υπόθεση για το υδρογόνο.

Αρχικά, το υδρογόνο θα κοστίσει περισσότερο από τις μολυσματικές εναλλακτικές. Ωστόσο αρκετές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυστηρούς «πράσινους στόχους» που χρειάζονται το αέριο για να τους εκπληρώσουν. Δεκατρία έθνη έχουν θεσπίσει στρατηγικές υδρογόνου και άλλα 11 προετοιμάζουν τις δικές τους, σύμφωνα με το BNEF.

Η Γερμανία είπε ότι χρειάζεται «τεράστιες ποσότητες από πράσινο υδρογόνο» και ελπίζει ότι η Σαουδική Αραβία θα είναι προμηθευτής.

«Το ενδιαφέρον που έχουν δείξει επενδυτές στη Σαουδική Αραβία, μας οδηγεί να πιστέψουμε ότι υπάρχει μια καλή οικονομική υπόθεση για το υδρογόνο», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας.