Η BMW εξελίσσει πλατφόρμα ειδικά για ηλεκτρικά μοντέλα


H γερμανική εταιρεία αλλάζει λογική σε ότι αφορά τη βάση των μελλοντικών ηλεκτρικών της μοντέλων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: BMW
  • 6/11/2020

Στην εξέλιξη των ηλεκτρικών της μοντέλων η BΜW χρησιμοποιεί πλατφόρμες που έχουν εξελιχθούν ώστε να υποστηρίζουν τόσο μοντέλα με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης όσο υβριδικά και πλήρως ηλεκτρικά. Οι λόγοι για αυτό είναι η ευελιξία στην παραγωγή, κάτι που ακούγεται λογικό και επιθυμητό, αλλά από την άλλη υπάρχουν και μειονεκτήματα.

Ένα από αυτά είναι το ιδιαίτερο υψηλό κόστος εξέλιξης, καθώς πρέπει να συνδυαστούν διάφορες απαιτήσεις, ενώ ένα άλλο είναι πως έτσι χάνονται κάποια συν των ηλεκτρικών. Όπως για παράδειγμα ο εμπρός χώρος για τις αποσκευές. Που μπορεί μεν να μην είναι τόσο σημαντικός και μεγάλος αλλά καλό είναι να υπάρχει.

Για το μέλλον πάντως, τουλάχιστον αυτό μετά το 2025, η BMW θα αλλάξει προσέγγιση καθώς ο επικεφαλής της Oliver Zipse ανακοίνωσε πλατφόρμα ειδικά για τα EV. Η οποία πάντως δεν θα είναι η πρώτη για τη γερμανική εταιρεία, μιας και υπάρχει ήδη αυτή της i3. Η οποία όμως είναι ιδιαίτερα ακριβή και δεν μπορεί να υποστηρίξει διαφορετικά μεγέθη μπαταριών, όπως είναι το σύγχρονο ζητούμενο.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν η BMW θα ακολουθήσει την προσέγγιση που ήδη έχουν υιοθετήσει μεταξύ άλλων η VW, η Mercedes, η Hyundai, ενώ τα μοντέλα που θα βασίζονται σε αυτήν θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του ομίλου στην Ουγγαρία.