H BMW εξετάζει και δεύτερο εργοστάσιο στις ΗΠΑ


Η εταιρεία του Μονάχου σκέφτεται να κατασκευάζει στις ΗΠΑ τόσο κινητήρες όσο και συστήματα μετάδοσης, κίνηση που θα τις επιφέρει αρκετά πλεονεκτήματα.

  • 3/12/2018

Στα πλαίσια της έκθεση του Los Angeles ο επικεφαλής της BMW Harald Krueger αποκάλυψε πως η γερμανική εταιρεία εξετάζει πολύ σοβαρά την κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίου στις ΗΠΑ. Η απόφαση δεν είναι ειλημμένη αλλά όπως είπε ο Krueger «έχουμε το μέγεθος για να μπορούμε να εξετάσουμε ένα δεύτερο εργοστάσιο στις ΗΠΑ».

Και προσθέτει πως το νέο αυτό εργοστάσιο, εφόσον αποφασιστεί η κατασκευή του, θα μπορούσε να κατασκευάζει κινητήρες και μεταδόσεις. Που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα μοντέλα που κατασκευάζει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τα οποία είναι τα SUV της γκάμας της BMW, τα X3, X4, X5, X6 και βέβαια και το ολοκαίνουργιο X7 -όλα παράγονται στο Spartanbourg στη Νότια Καρολίνα. Από το νέο χρόνο θα προστεθεί στα παραπάνω και η νέα σειρά 3, που θα κατασκευάζεται στο ολοκαίνουργιο εργοστάσιο της μάρκας στο Μεξικό.

Η επί τόπου παραγωγή κινητήρων και μεταδόσεων στις ΗΠΑ θα παρείχε αφενός μια προστασία έναντι στις μεταβολές της ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και δολαρίου από τη στιγμή που σήμερα εισάγονται από την Ευρώπη.

Ένα άλλο πλεονέκτημα θα ήταν η μείωση τους κόστους μεταφοράς, μιας και τα εξαρτήματα αυτά είναι βαριά και η μεταφορά τους κοστίζει ακριβά, ενώ το πιο βασικό είναι πως με τον τρόπο αυτό η BMW αποφεύγει το φόρο του 20% που ο πρόεδρος Trump έχει απειλήσει πως θα επιβάλλει στα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα. Το τελικό ποσοστό των δασμών αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.