Η BMW M4 απέτυχε στο τεστ αποφυγής Ταράνδου (video)


Με ταχύτητα 79 km/h το γερμανικό sport αυτοκίνητο δεν κατάφερε να διατηρήσει την πρόσφυσή του. Πώς τα πήγε συνολικά στις δοκιμές που υποβλήθηκε από τους δοκιμαστές του km77.com.

  • Πηγή: km77.com
  • 31/8/2021

Η τεστ αποφυγής Ταράνδου είναι μια δοκιμή ασφάλειας που συχνά διεξάγεται σε περιοχές με ψυχρότερα κλίματα. Πήρε το όνομά της από την κίνηση που θα κάνει ο οδηγός για να αποφύγει έναν Τάρανδο, που εμφανίζεται ξαφνικά στον δρόμο μπροστά από ένα αυτοκίνητο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι χώρες του Βορρά οι οποίες θα έβρισκαν χρήσιμο αυτό τον ελιγμό, καθώς θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να συμβούν παρόμοια ατυχήματα σε οποιονδήποτε δρόμο, είτε πρόκειται για τροχαίο ατύχημα που εξελίσσεται εμπρός είτε για ένα φορτηγό που χάνει το φορτίο του.

Αυτή η δοκιμασία έχει ντροπιάσει αμέτρητα αυτοκίνητα στο παρελθόν, όπως την Mercedes-Benz A-Class του 1997, η οποία όχι μόνο απέτυχε, αλλά κατάφερε να γυρίσει, να ακουμπήσει στους δύο τροχούς και να αναποδογυρίσει εντελώς σε τρεις ξεχωριστές αντίστοιχες δοκιμές. Τα νέα αυτών των δοκιμών οδήγησαν σε μαζικές ανακλήσεις από τη Mercedes, η οποία ενσωμάτωσε στα αυτοκίνητα της πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας, κυρίως την λειτουργία ηλεκτρονικού ελέγχου σταθερότητας (ESC).

Η νέα BMW M4, στα χέρια Ισπανού δοκιμαστή αυτοκινήτων του ιστότοπου km77.com, εισέρχεται στη δοκιμασία με 79 km/h, ωστόσο όταν αλλάζει πορεία προς την αντίθετη κατεύθυνση, το ESC του αυτοκινήτου δεν διατηρεί την πρόσφυση, ωθώντας το πίσω μέρος του αυτοκινήτου προς τα έξω.

Αυτό θα φαινόταν φυσιολογικό για ένα αυτοκίνητο τέτοιου μεγέθους, επιτρέποντας στον οδηγό να διασκεδάσει με ένα μεγαλοπρεπές Burn Out σε μια πίστα αγώνων, αλλά με το ESC πλήρως ενεργοποιημένο και τη λειτουργία οδήγησης του αυτοκινήτου ρυθμισμένη στο «Comfort», οι δοκιμαστές δεν έμειναν εντυπωσιασμένοι από τον ελιγμό αυτό, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι άλλα αυτοκίνητα της ίδιας κατηγορίας τα πήγαν πολύ καλύτερα.

Ο οδηγός του οχήματος ανέφερε ότι η M4 κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν πολύ ακριβής, με μηδενική υποστροφή, ωστόσο το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για την υπερστροφή, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο σχεδιασμός της είχε ως προτεραιότητα την ευκινησία έναντι της ασφάλειας και της ευχρηστίας.

Στο σλάλομ όμως, η M4 αποδίδει εξαιρετικά, κάνοντας πολύ γρήγορους χρόνους ενώ παραμένει εξαιρετικά σταθερή, αλλάζοντας κατεύθυνση με ευκολία.