Η Chevrolet Performance κατασκεύασε ατμοσφαιρικό V8 κινητήρα 1004 PS!


Σε μια εποχή όπου όλοι οι «δρόμοι» της αυτοκίνησης κινούνται προς την «πράσινη μετάβαση», η Chevrolet πάει κόντρα στο ρεύμα παρουσιάζοντας έναν θηριώδη κινητήρα που ρουφά αδηφάγα βενζίνη!

  • 25/10/2021

O ZZ632/1000, όπως είναι η ονομασία του, είναι ένας κινητήρας 10.4 λίτρων, V8 με ροπή που φτάνει τα 1.187 Nm, χωρίς να έχει τη «βοήθεια» του turbo, ενώ αποδίδει 1004 PS! Αυτοί οι αριθμοί τον καθιστούν τον ισχυρότερο crate κινητήρα που έχει κατασκευάσει ποτέ η αμερικάνικη εταιρία.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και δυνατότερο crate κινητήρα μας. Χωρίς αμφιβολία ο ZZ632 είναι ο “βασιλιάς” της ασυναγώνιστης σειράς crate, προσφέροντας απίστευτη δύναμη μέσω αντλίας καυσίμου», ήταν το γεμάτο περηφάνια σχόλιο του Russ O’Blene, διευθυντή της ομάδας Performance & Racing Propulsion της General Motors.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ο ZZ632 δεν προορίζεται για το καθημερινό πήγαινε-έλα στη δουλειά ή έστω για γρήγορα περάσματα στις στροφές ενός βουνού. Η χρήση του δεν μπορεί να είναι κάποια άλλη εκτός από αγωνιστική (όπως όλοι οι crate κινητήρες άλλωστε) ενώ η χαλύβδινη κατασκευή του δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω βελτίωση, προσφέροντας «πεδίον δόξης λαμπρό» σε όσους ασχολούνται εκτενώς με τις μετατροπές.

H παρουσίαση του θα γίνει στο προσεχές SEMA Show στο Λας Βέγκας (2-5 Νοεμβρίου) ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τον αποκτήσουν απ’ τις αρχές του επόμενου έτους. Επίσημη ανακοίνωση για την τιμή του δεν υπάρχει, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι το ποσό θα ξεπερνά κατά πολύ τις 16.304 δολάρια (14.005 ευρώ) του κινητήρα ZZ572/620 Deluxe, πάνω στον οποίο πάτησε η GM για να σχεδιάσει το νέο της «καμάρι».