H Ford παρουσίασε το πιο «καυτό» Focus που έχει κατασκευαστεί ποτέ (photos)


Το ST Edition είναι το πιο ολοκληρωμένο Focus της Ford Performance, κατάλληλο για καθημερινή χρήση σε δρόμους αλλά και σε πίστες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: FORD
  • 10/4/2024

Και το όνομα αυτού Focus ST Edition. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη «καυτή» έκδοση του δημοφιλούς hatchback που έχει αναπτύξει η Ford Performance, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία. Σχεδιασμένο για να ικανοποιεί τους λάτρεις της αγωνιστικής οδήγησης, αλλά με όλες τις ανέσεις για καθημερινή χρήση στους δρόμους.

Ανάμεσα στα προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, περιλαμβάνεται η ειδικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση με coilover αμορτισέρ, που χαμηλώνει το αμάξωμα κατά 10 mm σε σχέση με το «απλό» Focus ST, επιτρέπει στους οδηγούς να προσαρμόζουν τη δυναμική οδήγησης ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

Μάλιστα, η ίδια η Ford «εφοδιάζει» τη νέα έκδοση με ένα τεχνικό έγγραφο που αναφέρει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις της ανάρτησης για διάφορες συνθήκες οδήγησης, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για οδήγηση στην πίστα του Nurburgring Nordschleife!

Επιπλέον, οι ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών κατασκευάζονται με διαδικασία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αεροδυναμικών βοηθημάτων και μειώνουν κατά 10% τη μη αναρτώμενη μάζα σε κάθε γωνιά του Focus. Με αυτό τον τρόπο, τα ελαστικά Pirelli P Zero Corsa έχουν αυξημένη δυνατότητα για ακόμα καλύτερο κράτημα και πρόσφυση.

Για την επιβράδυνση φροντίζουν τα εμπρός φρένα της Brembo, που εξασφαλίζουν ισχυρό και σταθερό φρενάρισμα στην πίστα ακόμα και σε διαδοχικούς γύρους.

Κάτω από το καπό βρίσκεται ο κινητήρας EcoBoost 2,3 L που αποδίδει 280 PS και 420 Nm και εξασφαλίζει επιτάχυνση 0-100 km/h σε 5,7 sec, με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 250 km/h. Συνδυάζεται αποκλειστικά με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων.

«Το νέο Focus ST Edition διαθέτει τα κορυφαία στοιχεία της Ford Performance σε ένα εύχρηστο, καθημερινό πακέτο», δήλωσε ο Stefan Muenzinger, διευθυντής της Ford Performance Ευρώπης. Και πρόσθεσε: «Οι σπορ τεχνολογίες εξασφαλίζουν ότι οι οδηγοί δεν χρειάζεται να συμβιβάζονται με την ευελιξία, αλλά μπορούν να απολαμβάνουν τη συγκίνηση μιας πίστας».

Η καινούρια έκδοση κυκλοφορεί σε αποκλειστικό χρώμα αμαξώματος Azura Blue με μαύρες γυαλιστερές λεπτομέρειες σε πολλά σημεία όπως οι ζάντες αλουμινίου, η οροφή, το πίσω σπόιλερ, ο διαχύτης, τα καπάκια των καθρεπτών και το σήμα ST. Στο εσωτερικό, υπάρχουν αντίστοιχες λεπτομέρειες σε μπλε χρώμα (Motion Blue), από τις ραφές των σπορ καθισμάτων Ford Performance και το τιμόνι, μέχρι τα πατάκια και τον επιλογέα ταχυτήτων.

Το Focus ST Edition προσφέρει κορυφαίες δυνατότητες άνεσης και ασφάλειας, καθώς περιλαμβάνει στο βασικό εξοπλισμό του τα προαιρετικά πακέτα που κυριαρχούν στις επιλογές των αγοραστών του Focus.

Έτσι, υπάρχουν, μεταξύ άλλων, Driver Assist Pack με adaptive cruise control, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, σύστημα διατήρησης λωρίδας και επιτήρησης τυφλού σημείου, Cross Traffic Alert, Χειμερινό Πακέτο (θερμαινόμενο τιμόνι και παρμπρίζ), αλλά και ηχοσύστημα B&O Premium με 10 ηχεία και subwoofer.

Με βάση όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, η νέα έκδοση δεν πρόκειται να φτάσει στην ελληνική αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκριτικό: Ford Focus 1.0 Ecoboost 125PS vs Opel Astra 1.2T 130PS

Ford: Εξετάζει την προσθήκη ενός νέου SUV στην γκάμα της - Πού θα κατασκευάζεται

Ford: Μοναδικές προσφορές για τα Transit Connect, Transit και E-Transit