Η Ford... μπουστάρει το νέο Focus ST με εργοστασιακό πακέτο αναβάθμισης! (photos)


Το πακέτο Track Pack βελτιώνει σε αρκετά σημεία τη «συμπεριφορά» της γρήγορης έκδοσης του Focus, χωρίς να «αγγίζει» το κομμάτι του κινητήρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 27/9/2022

Για τους λάτρεις της αυτοκίνησης και των γρήγορων αυτοκινήτων, οποιαδήποτε γρήγορη έκδοση ενός μοντέλου… ουδέποτε είναι αρκετή. Πάντα θα υπάρχει η επιθυμία για το κάτι παραπάνω.

Στην περίπτωση του νέου Focus, η κορυφαία «αγωνιστική» έκδοση είναι η ST και η Ford προσφέρει, πλέον, επίσημα, ένα εργοστασιακό πακέτο αναβάθμισης «Track Pack», το οποίο, όπως αναφέρει και το όνομά του, προορίζεται για αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μοντέλου στην πίστα.

Η πρώτη σκέψη που κάνει κανείς όταν μαθαίνει για την ύπαρξη ενός τέτοιου πακέτου είναι ότι θα βελτιώνει την απόδοση του κινητήρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό δεν ισχύει. Το «βελτιωμένο» ST διατηρεί τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα Ford EcoBoost 2,3 L που αποδίδει ισχύ 280 PS και 420 Nm ροπής, με αποτέλεσμα η επιτάχυνση 0-100 km/h να είναι 5,7 sec. και η τελική ταχύτητα 250 km/h.

Ωστόσο οι βελτιώσεις είναι αρκετές και αφορούν την ευελιξία, την αγωνιστική οδήγηση και, τελικά, την οδηγική απόλαυση, αποκλειστικά για το πεντάθυρο μοντέλο με 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Η Ford δοκίμασε εκτενώς το Track Pack σε πίστες δοκιμών αλλά και στο μεγάλο γύρο του Nurburgring (Nordschleife) και υπόσχεται μοναδική εμπειρία στους οδηγούς.

Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αναβάθμιση σε σχέση με το «απλό» ST αφορά το νέο σύστημα ανάρτησης coilover της KW Automotive, το οποίο είναι πλέον ρυθμιζόμενο. Τα νέα αμορτισέρ ρυθμίζονται ως προς την απόσβεση συμπίεσης και την επαναφορά σε 12 και 16 θέσεις, αντίστοιχα. Έτσι, ο οδηγός θα βρει σίγουρα τη ρύθμιση που του αρέσει περισσότερο και ταιριάζει ανάλογα με την πίστα στην οποία βρίσκεται.

Η νέα ανάρτηση, που συνδυάζεται με ελατήρια κατά 50% πιο άκαμπτα, επιτρέπει τη μείωση της απόστασης από το έδαφος κατά 10 mm σε σχέση με το τυπικό ST, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον μείωση 15 mm, ανάλογα με την επιθυμία του οδηγού.

Η δεύτερη σημαντική αναβάθμιση αφορά τον τομέα των φρένων. Οι μπροστινοί δίσκοι είναι κατά 10% μεγαλύτεροι σε διάμετρο, φτάνοντας πλέον τα 363 mm (330 mm του βασικού μοντέλου) και συνδυάζονται με δαγκάνες Brembo 4 εμβόλων. Με αυτό τον τρόπο το σύστημα πέδησης απάγει πιο εύκολα τη θερμότητα και έτσι εμφανίζει μικρότερη πτώση απόδοσης κατά τη διάρκεια σερί γύρων στην πίστα.

Οι επιδόσεις ενισχύονται με χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα γρηγορότερης αλλαγής ταχυτήτων και ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (eLSD), που ενεργοποιεί υδραυλικά τους συμπλέκτες για να ανακατανείμει έως και το 100% της διαθέσιμης ροπής στον τροχό με τη μεγαλύτερη πρόσφυση.

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει διαφορετικά Drive Modes για να προσαρμόσει τα χαρακτηριστικά του eLSD, τη χαρτογράφηση, την ηλεκτρονική υποβοήθηση του συστήματος διεύθυνσης και το ESC (σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας) ανάλογα με το οδηγικό του στιλ.

Επιπλέον, το Track Pack περιλαμβάνει και νέες ζάντες αλουμινίου, 19 ιντσών, οι οποίες είναι ελαφρύτερες από αυτές της στάνταρ ST έκδοσης κατά 10%, έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε κραδασμούς και συνδυάζονται με ειδικά ελαστικά Pirelli P Zero Corsa. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα στην αλλαγή κατεύθυνσης και συνολικά καλύτερο κράτημα.

Το πακέτο αναβάθμισης διαφοροποιεί αισθητά το Focus ST και στην εξωτερική του εμφάνιση. Η πίσω αεροτομή, ο διαχύτης και τα φτερά του μπροστινού προφυλακτήρα είναι όλα φινιρισμένα σε γυαλιστερό μαύρο χρώμα Agate, ανεξάρτητα από το χρώμα του αμαξώματος.

Στο ίδιο χρώμα είναι βαμμένη και η οροφή, το πάνω τμήμα της εμπρός μάσκας, τα καπάκια των καθρεφτών και οι ζάντες αλουμινίου, πίσω από τις οποίες οι δαγκάνες των φρένων έχουν φινίρισμα σε έντονο κόκκινο χρώμα. Τέλος τα λογότυπα ST έχουν ελαφρύ μαύρο περίγραμμα.

Όσο για το εσωτερικό, η Ford εξοπλίζει την έκδοση με τελευταίας γενιάς Ford Performance καθίσματα. Οσο για την κεντρική οθόνη αφής 13,2 ιντσών, δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να μη χρειάζεται ποτέ περισσότερο από ένα ή δύο αγγίγματα για να φτάσει σε οποιαδήποτε εφαρμογή, πληροφορία ή έλεγχο που χρειάζεται.

Το Focus ST Track Pack είναι διαθέσιμο για παραγγελία και στη χώρα μας, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται από τον Νοέμβριο.