Η Ford προσφέρει σύστημα αποφυγής εξόδου από το δρόμο (video)


ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΛΛΑΓΗΣ ΛΩΡΙΔΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ;

  • μιχαλης κατωποδης
  • 16/3/2020

Σύμφωνα με τις στατιστικές, στην Ευρώπη τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα δεν συμβαίνουν στην πόλη ή στην εθνική, αλλά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Σε δευτερεύοντες δρόμους, με στροφές, όπου δεν υπάρχει φωτισμός τις νύχτες, ούτε βέβαια και μπαριέρες. Για όσους έχετε δίπλωμα οδήγησης, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε τον οδηγικό φόρτο και το στρες που προκαλεί η κίνηση τη νύχτα σε έναν άγνωστό, σκοτεινό δρόμο, ή μία σειρά από άλλους παράγοντες όπως η ομίχλη και η βροχή.

Θέλοντας να κάνει κάτι για αυτό, η Ford έχει εξελίξει ένα νέο σύστημα, με την ονομασία  Road Edge Detection. Το συγκεκριμένο θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα ελέγχου αλλαγής λωρίδας, δεν βασίζεται όμως στη διαγράμμιση του οδοστρώματος (που συνήθως σε τέτοιους δρόμους δεν υπάρχει) αλλά στην αναγνώριση του ίδιου του περιβάλλοντος. Την εναλλαγή του δρόμου με τα χορτάρια, τις πέτρες ή ό,τι άλλο υπάρχει πέρα από αυτόν.

Το εν λόγω σύστημα λειτουργεί σε ταχύτητες από 70 έως 110 χλμ./ώρα. Είναι οπτικό και βασίζεται σε μία κάμερα, πίσω από τον κεντρικό καθρέπτη. Αυτή μπορεί να σκανάρει το δρόμο μπροστά, σε μήκος 50 μέτρων και εύρος 14 μέτρων, αναγνωρίζοντας τα όριά του. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο οδηγός πάει να βγει εκτός δρόμου, το σύστημα προσφέρει ένα ελαφρύ στρίψιμο του τιμονιού, ειδοποιώντας τον και ταυτόχρονα μαζεύοντας το όχημα στην πορεία του. Εάν αυτό δεν αποδώσει, τότε μπορεί να προκαλέσει μία σειρά δονήσεις στο τιμόνι, προειδοποιώντας τον οδηγό. Σιγά σιγά, το Road Edge Detection θα εισέλθει σε όλα τα μοντέλα της Ford, ως υποσύνολο των Lane-Keeping Aid τεχνολογιών της.