H Jaguar θα βγάλει στην παραγωγή μία ηλεκτρική E-Type


Aπ' έξω δείχνει μια κλασική Jaguar της δεκαετίας του 60, όμως κάτω από το καπό βρίσκεται τεχνολογία του 21ου αιώνα.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: JAGUAR
  • 25/8/2018

Την είδαμε το καλοκαίρι στους βασιλικούς γάμους στην Βρετανία, και έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από το Διαδίκτυο. Το πρωτότυπο της Jaguar με την ονομασία Ε-Type Zero δεν θα παραμείνει όμως μία σχεδιαστική προσπάθεια, αλλά τελικά θα βγει και στην παραγωγή. 

Την όλη προσπάθεια έχει αναλάβει το τμήμα αναπαλαίωσης και επισκευών της εταιρίας, το "JLR Classic". Και στην ουσία δεν πρόκειται για ένα καινούργιο αυτοκίνητο, αλλά αφορά ήδη υπάρχουσες E-Type τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους θα ήθελαν να μετατρέψουν σε ηλεκτρικές.

Μαζί με το ηλεκτρικό σύστημα που θα προστίθεται, θα υπάρχει και ένα μεγάλο πρόγραμμα ανανέωσης του αυτοκινήτου όπου έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα σημάδια του χρόνου. Ενώ για να μην χαθεί η μεταπωλητική του αξία, η οποία είναι και πολύ υψηλή, το σύστημα της ηλεκτροκίνησης θα μπορεί να αφαιρεθεί όταν θα το ζητήσει ο ιδιοκτήτης του και να ξαναμπεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης.

Σε ότι αφορά τα μηχανικά μέρη, το πρωτότυπο που είχε παρουσιαστεί διέθετε μία μπαταρία των 40 kWh ενώ μοιραζόταν πολλά κοινά μέρη με τη νέα I-Pace. H εταιρία φρόντισε ώστε το ηλεκτρικό σύστημα να καταλαμβάνει ακριβώς τον χώρο το κινητήρα εσωτερικής καύσης, έτσι ώστε να μην χρειαστούν δομικές αλλαγές τόσο στο πλαίσιο όσο και στις αναρτήσεις. Η εταιρία μάλιστα υποστηρίζει ότι οδηγείται σαν μία κανονική E-Type καθώς το έξτρα βάρος έχει ιδανικά μοιραστεί ανάμεσα στους δύο άξονες. 

Όσοι πάντως δεν έχουν στην διάθεσή τους μία τέτοια Jaguar το ειδικό αυτό τμήμα θα μπορούσε να βρει μία για τον επίδοξο ιδιοκτήτη, από τις λίγες που υπάρχουν και μπορούν να είναι εμπορεύσιμες. Η παραγωγή αυτής της ιδιαίτερης ηλεκτρικής E-E-Type θα γίνεται στο Jaguar Classics Works στο Coventry ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα θα παραδοθούν στις αρχές του 2020. Προς το παρόν δεν υπάρξει ξεκάθαρος αριθμός αυτοκινήτων που θα μπουν σε παραγωγή, αφού αυτό εξαρτάται και από το πόσοι ιδιοκτήτες αυτού του εξαιρετικού δείγματος της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας θα  θελήσουν να μπουν στην διαδικασία της μετατροπής.