H Koenigsegg συνεργάζεται με την NEVS, τη μετεξέλιξη της Saab


Στρατηγική συνεργασία για τις δύο εταιρείες, που επιτρέπει στην Koenigsegg, πέρα από όλα τα άλλα και την πρόσβαση σε ένα μεγάλο δίκτυο διανομής στην Κίνα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 31/1/2019

Η Koenigsegg ανακοίνωσε τη συνεργασία της υπό τη μορφή joint venture με τη NEVS (New Electric Vehicle Sweden). Η τελευταία είναι η εταιρεία που προέκυψε μετά από πολλές περιπέτειες από τον πολύπαθη Saab και είναι κινεζικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με την Koenigsegg, η οποία είναι από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές hypercars και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ ταχύτητας, η στρατηγική αυτή συνεργασία θα επιτρέψει αφενός την εξέλιξη εξηλεκτρισμένων οχημάτων με μεγαλύτερα νούμερα παραγωγής και αφετέρου θα την βοηθήσει να μεγαλώσει στην πολύ δύσκολη και ανταγωνιστική κατηγορία στην οποία δραστηριοποιείται.

Η επένδυση από την πλευρά της NEVS είναι της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Με το ποσό αυτό θα αποκτήσει το 20% της μητρικής εταιρίας της Koenigsegg και το 65% της κοινής (joint venture). Η Koenigsegg με τη σειρά της θα πάρει το υπόλοιπο 35% συμβάλλοντας με τις πατέντες της, την τεχνογνωσία και το design των μοντέλων της. Ταυτόχρονα θα αποκτήσει πρόσβαση στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της NEVS στη Σουηδία καθώς και στο μεγάλο δίκτυο πωλήσεών της στην Κίνα.

Ιδιοκτήτρια της NEVS είναι η κινέζικη Evergrade που κατά κύριο λόγο ασχολείται με την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας. Ταυτόχρονα ελέγχει την Shanghai CENAT, μια επίσης κινέζικη εταιρία κατασκευής μπαταριών καθώς και το 32% της Faraday Future.