Η Mercedes-Benz SLR McLaren γίνεται 20 ετών και γιορτάζει με εντυπωσιακό τρόπο (photos)


Με μια μεγαλοπρεπή παρέλαση στις κεντρικές εγκαταστάσεις της McLaren γιόρτασε η Mercedes-Benz SLR McLaren τα 20ά της γενέθλια.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MCLAREN
  • 16/8/2023

Το 2003, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, ένας εντυπωσιακό μοντέλο εμφανίστηκε στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Πρόκειται για την Mercedes-Benz SLR McLaren, η οποία φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια, με τη βρετανική «πλευρά» της να φιλοξενεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα πάρτι γενεθλίων.

Η McLaren διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων στο McLaren Technology Centre (MTC), στο Woking του Ην. Βασιλείου, αποτίοντας φόρο τιμής τόσο στο ίδιο το μοντέλο, όσο και στους δημιουργούς του. Μάλιστα, πολλά μέλη της ομάδας που κρύβεται πίσω από τη γέννησή του, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να εργάζονται στη McLaren.

Τέσσερις ήταν οι εκδόσεις του εμβληματικού μοντέλου βρέθηκαν στο επίκεντρο: οι SLR Stirling Moss, SLR by MSO, SLR HDK, και SLR 722 GT Prototype. Αυτά τα 4 μοντέλα παρέλασαν στην MTC Boulevard, τον ημικυκλικό διάδρομο στον εξωτερικό χώρο του MTC, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν κι άλλα πρωτότυπα που σχετίζονται με την εξέλιξη του μοντέλου. Εκτός αυτού, το παρών έδωσαν και μέλη του SLR Club, δηλαδή της παγκόσμιας ένωσης ιδιοκτητών Mercedes-Benz SLR McLaren.

Η SLR κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αφού ήταν το πρώτο μοντέλο που κατασκευάστηκε στο MTC. Το super-GT δημιουργήθηκε από τη συνεργασία μεταξύ της Mercedes-Benz και της McLaren και το project κατασκευής της αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Grand Prix Μ. Βρετανίας του 1999. Είχε λάβει την ονομασία Project 7 κι ήταν ο απόγονος του Mercedes-Benz SLR Vision concept που είχαν παρουσιάσει οι Γερμανοί μερικούς μήνες νωρίτερα.

Φυσικά, πίσω από τη γέννηση της SLR βρίσκεται μια ομάδα πρώην μηχανικών της McLaren στη Formula 1, οι οποίοι ανέδειξαν τόσο τον πρωτοποριακό σχεδιασμό και την καινοτόμα μηχανική του πρωτοτύπου της Mercedes, όσο και την τεχνογνωσία της McLaren στον τομέα του ανθρακονήματος.

Κάτω από το κάλυμμα κρυβόταν ένας υπερτροφοδοτούμενος V8 κινητήρας χωρητικότητας 5,5 L, τον οποίο είχε εξελίξει η Mercedes-AMG και παρήγε 626 PS και 780 Nm. Η επιτάχυνση των 0-100 km/h ήταν εφικτή σε μόλις 3,8 sec, ενώ η τελική ταχύτητα της πανέμορφης SLR ανερχόταν στα 335 km/h.

Η παραγωγή του μοντέλου ολοκληρώθηκε το 2009, όμως η McLaren δε σταμάτησε να ασχολείται με το συγκεκεριμένο πρότζεκτ. Το 2010, παρουσίασε την McLaren Edition SLR, την οποία ακολούθησε η SLR by MSO το 2019 και το SLR High Downforce Kit το 2023. Με αυτόν τον τρόπο, οι Βρετανοί συνεχίζουν την κληρονομιά του κοινού πονήματος της McLaren με τη Mercedes-Benz, όπως φυσικά και την υστεροφημία του οχήματος.