Η Scania εξελίσσει ηλιακά πάνελ για φορτηγά!


Η χρήση ηλιακών πάνελ στα βαρέα φορτηγά οχήματα ίσως και να μπορεί να καλύψει το 20% των συνολικών ενεργειακών τους αναγκών, σύμφωνα με την εταιρία Scania.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 12/10/2020

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι της Scania δουλεύουν αυτό το διάστημα επάνω σε ένα ανάλογο project. Ένα όχημα 18 μέτρων, το οποίο έχει καλυμμένη την καρότσα του με φωτοβολταϊκά πάνελ. Συνολικά μιλάμε για μία έκταση 140 τετραγωνικών μέτρων, η οποία μπορεί να αντλεί θερμότητα από τον ήλιο και να τη μετατρέπει σε ρεύμα.

Για ένα υβριδικό φορτηγό, η χρήση ηλιακών πάνελ μπορεί να περιορίσει τις ενεργειακές του ανάγκες κατά 5-10% σε μία χώρα σαν τη Σουηδία. Εάν όμως μιλάμε για πιο φωτεινές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και το 20%! Σε ετήσια βάση μπορούν να παράγονται μέχρι 14.000 kWh, καλύπτοντας ταυτόχρονα και τις ενεργειακές απαιτήσεις των φορτηγών όταν είναι σταθμευμένα.

Η κάθε πλευρά του τρέιλερ, ντυμένη με τα σχετικά πάνελ, έχει περίπου την ίδια έκταση με μία τυπική οικιακή εγκατάσταση 6 kW. Παρόλα αυτά, το κόστος κατασκευής και εγκατάστασης σε ένα φορτηγό κοστίζει αρκετά περισσότερο, για ευνόητους λόγους. Ως εκ τούτου, η Scania θα χρειαστεί να ολοκληρώσει τις σχετικές δοκιμές, ώστε να αποκτήσει μία πλήρη αντίληψη επάνω στο όλο πρόγραμμα.

Στον αντίποδα, ένας μεγάλος τράκτορας μπορεί εύκολα να καταναλώνει 60-80.000 ευρώ ετησίως σε υγρά καύσιμα. Εάν αυτό το υπολογίσει κανείς για μία διάρκεια ζωής 10-15 ετών, η μείωση των εξόδων που θα προκύψει δείχνει να έχει νόημα για τις μεταφορικές εταιρίες και τους ιδιοκτήτες φορτηγών. Μάλιστα, για να κάνει το όλο θέμα ακόμα πιο ενδιαφέρον, η Scania μελετά επίσης την τροφοδότηση του δικτύου με ρεύμα παραγόμενο από τα φορτηγά, όταν αυτά είναι σταθμευμένα. Αυτό θα σημάνει ένα μικρό επιπλέον έσοδο για τους χρήστες των ηλιακών φορτηγών.