Η σπάνια Porsche 911 RSR των Emerson Fittipaldi και Pablo Escobar


Η συγκεκριμένη αγωνιστική Porsche 911 RSR του 1973 έχει μια ξεχωριστή ιστορία, καθώς την οδήγησε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Emerson Fittipaldi και ο διαβόητος μεγαλέμπορος ναρκωτικών Pablo Escobar.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 7/3/2021

Η Porsche 911 RSR που βλέπουμε στα φωτογραφίες έχει μια ιδιαίτερη ιστορία. Κατασκευάστηκε το 1973 για να συμμετέχει στους αγώνες του αμερικανικού θεσμού «International Race of Champions» («IROC») της επόμενης χρονιάς (σημ.: 1974) και είναι ένα από τα 15 που δημιουργήθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό.

Τα δώδεκα από αυτά έλαβαν μέρος στο Πρωτάθλημα, ενώ τα υπόλοιπα τρία παρέμεναν ως αναπληρωματικά, για την περίπτωση που κάποιο από τα πρώτα εμπλεκόταν σε κάποιο ατύχημα από το οποίο θα ήταν ασύμφορη ή αδύνατη η επισκευή του.

Αρχικά, η συγκεκριμένη 911 RSR δόθηκε στον Emerson Fittipaldi, τον Βραζιλιάνο δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή στη Formula 1, ο οποίος συμμετείχε και στον «IROC». Έτσι, απέκτησε το προσωνύμιο «το αυτοκίνητο του Fittipaldi».

Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο αποκτήθηκε από τους γνωστούς Αμερικανούς οδηγούς John Tunstall και Roger Penske για να καταλήξει στον διαβόητο μεγαλέμπορο ναρκωτικών Pablo Escobar. Ο τελευταίος, συμμετείχε με αυτό στους αγώνες του θεσμού «Copa Renault 4» που διεξήγετο στην Κολομβία. Μάλιστα, είχε τερματίσει δεύτερος σε έναν από αυτούς.

Μετά τον θάνατο του Escobar, η 911 RSR έμεινε αποθηκευμένη για πολύ καιρό και επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου αποκαταστάθηκε πλήρως στην αρχική μορφή της, καθώς ο Escobar είχε μετασκευάσει το αμάξωμά της τοποθετώντας αυτό της Porsche 935.

Το αυτοκίνητο έχει μόλις 362 km στο οδόμετρό του και διαθέτει όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την αυθεντικότητά του. Η σπανιότητά του και η ξεχωριστή ιστορία του το κάνει μοναδική περίπτωση για συλλέκτες. Για όποιον ενδιαφέρεται, η εν λόγω Porsche 911 RSR πωλείται στην τιμή των περίπου 1.850.000 ευρώ.