Η Uber αποχωρεί από την εξέλιξη αυτόνομων αυτοκινήτων


H Uber ήταν από τους πρωτοπόρους στο συγκεκριμένο τομέα αλλά πλέον απομπλέκεται κρατώντας όμως επαφή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: UBER
  • 9/12/2020

H Uber, η οποία μέχρι τώρα επένδυε συνειδητά στην εξέλιξη της αυτόνομης τεχνολογίας μεταβίβασε το αρμόδιο τμήμα, που ονομάζεται ATG, στη start up Aurora. Τιμή πώλησης δεν ανακοινώθηκε αλλά είναι ενδεικτική πως πριν από 18 μήνες η αξία της προσδιοριζόταν σε 7,24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Uber πάντως έχει ήδη επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια στην Aurora προκειμένου στο μέλλον να έχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη πλατφόρμα ως στρατηγικός επενδυτής.

Η εξέλιξη αυτή είναι η κατάληξη μιας μάλλον μεγάλης πορείας, καθώς η Uber υπό τη διεύθυνση του συνιδρυτή και επικεφαλής της Travis Kalanick προωθούσε την ανάπτυξη της αυτόνομης τεχνολογίας προκειμένου να μπορέσει να περιορίσει και τα κόστη της.

Για το σκοπό αυτό ο Kalanick προσέλαβε τον πρώην developer της Google Anthony Levandovski στη θέση του επικεφαλής του όλου πρότζεκτ. Η Google στη συνέχεια μήνυσε την Uber πως ο Levandovski πήρε μαζί του εμπιστευτικές πληροφορίες. Ακολούθησε μια μεγάλη δικαστική διαμάχη, στο τέλος της οποίας ο Levandovski απολύθηκε και η Uber έπρεπε να δεσμευτεί πως δεν θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία της Uber.

Ο Dara Khosrowshahi, από το 2017 επικεφαλής της Uber, έχει ακολουθήσει ένα πρόγραμμα περικοπών, που όμως δεν αφορούσε το συγκεκριμένο τμήμα. Όμως η πανδημία του κορωνοϊού, που κάθε τρίμηνο που περνούσε επιβάρυνε όλο και περισσότερο τα οικονομικά της εταιρείας οδήγησε τελικά στη μεταβίβασή του.