H Volvo επιστρατεύει την τεχνολογία Blockchain για τις μπαταρίες


Η σουηδική εταιρία είναι η πρώτη στο χώρο του αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 6/11/2019

Ειδικοί και αναλυτές θεωρούν πως από την επόμενη δεκαετία θα υπάρξει ένα πρωτόγνωρο τεχνολογικό booming δίνοντας προτεραιότητα στην τεχνολογία του Blockchain, το οποίο αφορά σε καταχωρήσεις οικονομικών συναλλαγών σε δημόσια κατάστιχα δημιουργώντας blocks και αλυσίδες.

Σε επίπεδο αυτοκινητοβιομηχανίας το Blockchain θα μπορούσε να επιταχύνει απίστευτα την μεταφορά δεδομένων με μεγάλη ασφάλεια ώστε να υπάρχει ασφαλέστερη συνδεσιμότητα και ανταλλαγή πληροφοριών για το πιο απλό πράγμα (π.χ. αναζήτηση σημείου φόρτισης) έως κρυπτογραφημένα δεδομένα.

Ουσιαστικά το αυτοκίνητο αποτελεί μέρος του Blockchain και επιτρέπει την ασφαλή και ελεγχόμενη πρόσβαση από τρίτους. Ήδη διάφοροι κατασκευαστές, όπως η Porsche ή η Toyota, εξελίσσουν αυτή την τεχνολογία και χρησιμοποιούν αυτή τη τεχνολογία, ενώ η Volvo είναι η πρώτη που θα την εφαρμόσει για τις μπαταρίες των εξηλεκτρισμένων μοντέλων της.

Πρακτικά η Volvo θα ανιχνεύει μέσω της αλυσίδας Blockchain το κοβάλτιο που θα χρησιμοποιείται στις μπαταρίες διασφαλίζοντας την διαφάνεια σε ότι αφορά την προέλευση των στοιχείων που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η σουηδική εταιρία έχει ήδη συμφωνήσει για την εφαρμογή του Blockchain με τους προμηθευτές μπαταριών (την κινεζική CATL και την κορεατική LG Chem) για την ελεγχόμενη διαφανή ανιχνευσιμότητα του κοβάλτιου.