Η VW αναβάλλει την τελική απόφαση για το εργοστάσιο της Τουρκίας


Ο όμιλος Volkswagen έχει αναβάλει την τελική απόφαση για την κατασκευή του εργοστάσιού της στην Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 16/10/2019

Ο βασικός λόγος είναι η παγκόσμια δυσαρέσκεια και η αστάθεια εν μέσω διεθνών επικρίσεων για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. Πάντως, ο Ερντογάν έκανε έναν ελιγμό δηλώνοντας πως δεν είναι αρνητική η είσοδος των δυνάμεων του Άσαντ στο Μανμπίτζ. Πάντως παραμένει άγνωστο αν υπάρχει τάση υποχώρησης μετά από την παγκόσμια πίεση της διεθνούς κοινότητας.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε διαμηνύσει τον στον Τούρκο πρόεδρο ότι η επίθεση στην Συρία πρέπει να σταματήσει λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα αυξάνονται οι αντιδράσεις στην Γερμανία για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η VW είχε δημιουργήσει μία θυγατρική εταιρία για το νέο της εργοστάσιο που θα κατασκευάζει τις επόμενες γενιές VW Passat και Skoda Superb με μέγιστη ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 300.000 οχημάτων. Η έναρξη της παραγωγής είχε προγραμματιστεί για το 2022. Η VW είχε συμπεριλάβει επίσης ως υποψήφιες για το εργοστάσιο την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ρουμανία και την βόρεια Αφρική.

Η Ford Motor, η Toyota, η Fiat Chrysler Automobiles, η Hyundai, η Renault και η Honda λειτουργούν εργοστάσια στην Τουρκία. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα να περιορίσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία. Για τις οποίες ο Ερντογάν λέει πως η χώρα του μπορεί να αντέξει υπενθυμίζοντας την απειλή του μεταναστευτικού.