Η VW πουλούσε περισσότερα λουκάνικα από αυτοκίνητα – Ο λόγος που «φρέναρε» την παραγωγή


Λόγω Τσικνοπέμπτης θυμόμαστε τα χρόνια που δίπλα στη συναρμολόγηση των Tiguan και Golf παράγονταν εκατομμύρια λουκάνικα, με τη σφραγίδα της Volkswagen, τα οποία πωλούνταν με κωδικό ανταλλακτικού!

  • 16/2/2023

Οι Έλληνες έχουν το σουβλάκι, οι Άγγλοι το fish ‘n’ chips, οι Γάλλοι το κρουασάν και οι Γερμανοί τα λουκάνικα. Το έδεσμα που σήμερα λόγω της ημέρας (Τσικνοπέμπτη γαρ) θα έχει την τιμητική του στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, αποτελεί για χρόνια ένα τεράστιο εμπορικό κεφάλαιο για τη γερμανική αγορά και η Volkswagen δεν θα μπορούσε να μην το... ακουμπήσει.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε από το 1970 να παράγει μέσα στο εργοστάσιο του Wolfsburg το γνωστό Currywurst, ένα λουκάνικο με έντονη γεύση κάρι, το οποίο αρχικά φτιαχνόταν για τη σίτιση των εργαζομένων της.

Με τον καιρό το τμήμα μεγάλωσε αρκετά και κάποια στιγμή έγινε μία επιχειρηματική δραστηριότητα με σημαντικές πωλήσεις και ακόμα πιο σημαντικά κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι για αρκετά χρόνια η VW πουλούσε περισσότερα λουκάνικα από αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα το 2020 πούλησε 6,2 εκατομμύρια οχήματα τα οποία κατασκεύασε στα 50 και πλέον εργοστάσιά της ανά τον κόσμο. 

Στα λουκάνικα όμως τα πήγε ακόμα καλύτερα καθώς η παραγωγή ξεπέρασε τα 6,8 εκατομμύρια. Η επιτυχία των λουκάνικων, τα οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια είχαν και vegan εκδοχή, ήταν τόσο μεγάλη που είχε ξεφύγει από την αγορά της Γερμανίας και για χρόνια εξάγονταν σε αρκετές άλλες χώρες του κόσμου

Μάλιστα, για να έχει και «έγκριση τύπου» η συσκευασία έχει αριθμό που αντιστοιχούσε σε ανταλλακτικό αυτοκινήτου (199 398 500). Πάνω απ' όλα η γερμανική αξιοπιστία και τάξη... Ωστόσο παρά το ζεστό χρήμα που έμπαινε στα ταμεία της, το 2021 αποφάσισε να σταματήσει την βαριά παραγωγή του εδέσματος για «περιβαλλοντικούς λόγους», όπως σημείωσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Για να δικαιολογήσει την απόφασή της παρατέθηκαν στοιχεία τα οποία έδειχναν ότι η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών ευθύνεται για το 14% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας είναι οξύμωρο από τη μία να προσπαθείς να μηδενίσεις τις εκπομπές στα οχήματά σου «ασπάζοντας» την ηλεκτροκίνηση και από την άλλη να στέλνεις με... το τσουβάλι διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέσα από την παραγωγή των λουκάνικων.

Παρόλα αυτά όμως η παραγωγή των λουκάνικων δεν σταμάτησε ολοκληρωτικά και ακόμα και σήμερα το κρεοπωλείο του Wolsfburg συνεχίζει τη σκληρή δουλειά ώστε να είναι ικανοποιημένοι οι υπάλληλοι του εργοστασίου. Το προσωπικό συνεχίζει να προτιμά τα λουκάνικα της VW και μάλιστα έχει καθιερωθεί κάθε Τρίτη τα εστιατόρια να το σερβίρουν (Currywurst Tuesday). 

Εκεί τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί ένας χαμός αφού δημιουργούνται τεράστιες ουρές από εργαζόμενους που περιμένουν υπομονετικά για να σερβιριστούν. Αυτό έχει βάλει σε σκέψεις τους επικεφαλής των συνδικάτων που σκέφτονται να προσθέσουν ακόμη μία ή δύο ημέρες της εβδομάδας όπου θα σερβίρονται λουκάνικα.

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, νηστικό αρκούδι δεν... δουλεύει!