Hyperion XP-1: Με τη δύναμη του υδρογόνου και τελική πάνω από 350 km/h!


To αμερικανικό hypercar είναι ένα πρωτότυπο με κυψέλες καυσίμου που του προσφέρουν σούπερ επιδόσεις και αυτονομία πάνω από 1.600 km!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: HYPERION
  • 13/8/2020

Το Hyperion  XP-1 είναι ένα φανταστικό σε σχεδίαση πρωτότυπο που θα μπορούσε άνετα να συμμετάσχει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, η αμερικανική start-up εταιρία έχει σκοπό να το φέρει στην παραγωγή μέχρι το 2022 και αναφέρει πως αποτελεί «…ένα πρότζεκτ που εξελίσσεται και δοκιμάζεται τα τελευταία 10 χρόνια από μια ομάδα από 200 ερευνητές και επιστήμονες».

Σχεδιαστικά το διθέσιο Hyperion XP-1 έχει μια άκρως φουτουριστική εμφάνιση αλλά το βασικό του καλούπι μας παραπέμπει στην Bugatti. H εταιρία αναφέρει πως χρησιμοποιήθηκαν διάφορα «εξωτικά» υλικά, από ανθρακονήματα έως τιτάνιο και διάφορες άλλες τεχνικές από συνθετικά υλικά.

Οι πόρτες ανοίγουν προς τα πάνω αλά «Lambo», υπάρχουν LED φωτιστικά σώματα, ενεργητικά αεροδυναμικά στοιχεία και άλλες πρωτότυπες ιδέες όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ στα πλαϊνά για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Οι τροχοί είναι 20 και 21 ιντσών (μπροστά και πίσω) με ελαστικά Pirelli P Zero και κεραμικά δισκόφρενα 457 mm μπροστά και 432 mm πίσω.

Για το εσωτερικό δεν υπάρχουν προς το παρόν εικόνες αλλά οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρχει μια κυρτή οθόνη με διαγώνιο 98’’ και ανέπαφο έλεγχο.

Για το σύστημα πρόωσης δεν υπάρχουν και πολλά στοιχεία αλλά θεωρείται δεδομένο πως θα συνδυάζει κυψέλες υδρογόνου με υπερπυκνωτές για να τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια οι ηλεκτροκινητήρες (προφανώς ένας σε κάθε τροχό).

Από τους υπερπυκνωτές, οι οποίοι είναι ελαφρύτεροι από τις μπαταρίες (το απόβαρο είναι στα 1.032 kg), θα ευνοούνται οι επιδόσεις με την διαδικασία των 0-96 km/h να ολοκληρώνεται σε μόλις 2,2 sec και την τελική να ξεπερνά τα 350 km/h. Μεγάλο όφελος θα προκύπτει και για την αυτονομία που θα ξεπερνά τα 1.600 km!

Φυσικά όλα αυτά στην θεωρία, αλλά όπως και να έχει μπορείτε να απολαύσετε το Hyperion XP-1 στο παρακάτω βίντεο.