Ημερίδα «Κινητικότητα-Καινοτομία-Ανάπτυξη για ένα Βιώσιμο Μέλλον»: Με έντονο ενδιαφέρον και υποσχέσεις για το μέλλον


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα «Κινητικότητα-Καινοτομία-Ανάπτυξη για ένα Βιώσιμο Μέλλον» του περιοδικού Car and Driver, παρουσία των πανεπιστημιακών ομάδων Formula Student της Ελλάδας και εκλεκτών καλεσμένων.

  • ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 17/10/2022

Με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το περιοδικό CAR AND DRIVER διοργάνωσε την Ημερίδα «Κινητικότητα-Καινοτομία-Ανάπτυξη για ένα Βιώσιμο Μέλλον» στην αίθουσα εκδηλώσεων του υπουργείου, αναδείξαμε τις μελέτες και τις κατασκευές στον τομέα της αυτοκίνησης Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν φοιτητές, εξειδικευμένοι επιστήμονες, Πρυτάνεις, πανεπιστημιακοί καθηγητές, διακεκριμένοι μηχανολόγοι, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, σχεδιαστές αυτοκινήτων και στελέχη της Ελληνικής αγοράς από τον κλάδο του αυτοκινήτου και της τεχνολογίας.

Επιπλέον, φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και της πολιτικής ανέπτυξαν τις προοπτικές που τα συγκεκριμένα εγχειρήματα δημιουργούν  στους τομείς της ανάπτυξης,  της οικονομίας και της εργασίας, αλλά και του τουρισμού και του πολιτισμού, με τον Άγγελο Συρίγο, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, να απευθύνει χαιρετισμό και να κλείνει τις διαδικασίες της ημερίδας.

Το πανεπιστήμιο ως κοίτη καινοτομίας

Το μεγαλύτερο μέρος της ημερίδας αφοσιώθηκε στην παρουσία των 5 πανεπιστημιακών ομάδων Formula Student που διαθέτει η Ελλάδα. 

Πρόκειται για τις:

  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ UoP RACING TEAM
  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ CENTAURUS RACING TEAM
  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ARISTOTLE RACING TEAM (ART)
  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ARISTOTLE UNIVERSITY RACING TEAM ELECTRIC & DRIVERLESS (ARISTURTLE)
  • ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ PROM RACING TEAM
  • ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ DEMOCRITUS RACING TEAM (DRT)

Με εξαίρεση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την ομάδα Democritus Racing Team (DRT), που συνομίλησε με το πάνελ μέσω τηλεδιάσκεψης, όλες οι ομάδες κατέφτασαν στον χώρο του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων με αρκετά μέλη τους και τα μονοθέσιά τους, αυτά με τα οποία αγωνίζονται κάθε καλοκαίρι στους διαγωνισμούς του FSAE.

Σε διαδοχικά πάνελ που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι και συνεργάτες του Car and Driver, Ηλίας Καφάογλου, Νίκος Μερτέκης, Νίκος Λουπάκης, Δημήτρης Χατζητόλιος, Βαγγέλης Πετράκης και Πέτρος Πιτσίνης, οι ομάδες χωρισμένες σε γκρουπ, ανάλογα με τον τομέα εξειδίκευσής τους (Team Leaders, Σύστημα Kίνησης/Τεχνολογία, Πλαίσιο/ Αμάξωμα, Αναρτήσεις, Αεροδυναμική και Operational) αναφέρθηκαν στην ιστορία και την πορεία τους, σε αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες, με έμφαση στους τομείς του κινητήρα, του πλαισίου, των αναρτήσεων και της αεροδυναμικής, ενώ δεν απέφυγαν να αναφερθούν εκτενώς στις οικονομικές καταστάσεις τους, με σαφείς όρους αγοράς, τονίζοντας παράλληλα τις διαφορές με τις ομάδες του εξωτερικού, σε σχεδόν όλους τους τομείς.

Οι αξιόμαχες και αξιέπαινες προσπάθειές τους προβλήθηκαν για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο στο ευρύ κοινό, καθώς στον ίδιο χώρο συνυπήρξαν εκπρόσωποι όλων των πολυτεχνικών σχολών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. 

Οι τοποθετήσεις των ειδικών

Μετά το πρώτο μέρος της ημερίδας, οι φοιτητές-μέλη των ομάδων είχαν την τιμή και την ευκαιρία να ακούσουν ειδικούς κι επαγγελματίες στον χώρο της αυτοκίνησης και του μηχανοκίνητου αθλητισμού να μιλούν για τις εμπειρίες τους, το πώς βρέθηκαν στις θέσεις τους, τις δυσκολίες, αλλά και τις συμβουλές τους για το μέλλον.

Ο λόγος για τους Τάκη Θεοχαράκη, Αντιπρόεδρο και CEO της Nissan - Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., Κώστα Στεφανή, δημοσιογράφο και συνοδηγό αγώνων ράλλυ, Σωτήρη Κωβό, Car Designer, Kovos Design Studio, Δημήτρη Κορρέ, Korres Engineering, Εφευρέτη, Γιάννη Δημητρίου, Υπεύθυνο Αεροδυναμικής, BMW New Class Platform, BMW AG, Αλέξανδρο Λιώκη, Lead Exterior Designer Alfa Romeo Tonale, Centro Stile Alfa Romeo, και Δρ. Κωνσταντίνο Βαφείδη, πρώην Διευθυντή Τμήματος Συστημάτων Μετάδοσης & Εναλλακτικών Μορφών Κίνησης της Fiat Powertrain Technologies (FPT).

Αυτό το πάνελ με καταξιωμένους επαγγελματίες στο διεθνές στερέωμα της Παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας προσέφερε μία ευρεία γκάμα γνώσεων, απόψεων και γνώμης σε ό,τι αφορά το αυτοκίνητο και την αυτοκινητοβιομηχανία, είτε από το πόστο του συντονιστή, αλλά κι από εκείνο του τεχνικού, του σχεδιαστή, του μηχανικού και του καινοτόμου.

Η λέξη «καινοτομία», που ήταν άλλωστε ένα από τα κεντρικά θέματα της ημερίδας, ακούστηκε αρκετά από τα χείλη αυτών των ανθρώπων, που προσέφεραν τη δική τους οπτική στα καίρια θέματα του παρόντος και του μέλλοντος του αυτοκινήτου.

Το μόνο βέβαιο είναι πως άπαντες συμφώνησαν πως σε όσα έγιναν την Κυριακή 16/10/2022, πρέπει να υπάρξει συνέχεια.

Υποστηρικτές της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Car and Driver ηταν οι εταιρίες Kawacom, Ιδιωτικό ΚΤΕΟ-Κόμβος Αμαρουσίου και Spot market. 

Δείτε παρακάτω όλη την ημερίδα: