Ιστορική στιγμή: Μετά από 11 χρόνια, η Mazda ξεκίνησε την παραγωγή κινητήρα Wankel


Ο «θρυλικός» περιστροφικός κινητήρας περιλαμβάνεται στο PHEV σύνολο του νέου Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 23/6/2023

Τα τελευταία (πολλά) χρόνια υπήρχε ως ελπίδα. Από τον περασμένο Ιανουάριο επισημοποιήθηκε και πλέον, εδώ και λίγες ώρες, αποτελεί πραγματικότητα. Ο περιστροφικός κινητήρας Wankel άρχισε και πάλι να παράγεται από την Mazda.

Οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν ότι την Πέμπτη 22 Ιουνίου ξεκίνησε στη Χιροσίμα η μαζική παραγωγή του νέου Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV. Πρόκειται για την plug-in hybrid έκδοση του αμιγώς ηλεκτρικού MX-30, η οποία θα διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά και χρησιμοποιεί τον κινητήρα Wankel.

Πρόκειται για το πρώτο όχημα μαζικής παραγωγής της εταιρείας με περιστροφικό κινητήρα εδώ και 11 χρόνια, από την εποχή που το Mazda RX-8 σταμάτησε να παράγεται, τον Ιούνιο του 2012. Συνολικά, από τη γραμμή παραγωγής έχουν «βγει» πάνω από 1,99 εκατ. οχήματα με κινητήρες Wankel.

Στο MX-30 e-Skyactiv R-EV, ο περιστροφικός κινητήρας κινεί μια γεννήτρια η οποία με τη σειρά της είτε φορτίζει την μπαταρία είτε παρέχει πρόσθετη ισχύ σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί. Η ισχύς του Wankel δε μεταδίδεται στους τροχούς, καθώς αυτό το ρόλο τον αναλαμβάνει ο ηλεκτροκινητήρας.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου 17,8 kWh του MX-30 e-Skyactiv R-EV προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 85 km, ωστόσο αυτή μπορεί να επεκταθεί μέσω του Wankel.

Το MX-30 e-Skyactiv EV παρουσιάστηκε το 2020 ως το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο μαζικής παραγωγής της Mazda. Πλέον, η έκδοση R-EV προσθέτει μια μοναδική PHEV παραλλαγή στη γκάμα του.

Οι Ιάπωνες έχουν μεριμνήσει για το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νέου μοντέλου, με τη χρήση φυσικών και ανακυκλωμένων υλικών και διαδικασία βαφής με πιστόλι ψεκασμού υψηλής ακρίβειας, που μειώνει σημαντικά τη σπατάλη χρώματος. Επιπλέον, στο εργοστάσιο της Χιροσίμα έχει τεθεί σε λειτουργία, από τον Ιούλιο του 2021, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 1,1 MW, μέσω του οποίου θα φορτιστεί για πρώτη φορά η μπαταρία των νέων MX-30 e-Skyactiv R-EV πριν σταλούν στα σημεία πώλησης.