Και τα van έχουν -αγωνιστική- ψυχή! Δείτε ένα Toyota HiAce να... χορεύει στο χώμα (videos)


Αυτό το Toyota Hiace αποδεικνύει ότι και τα van μπορούν να μεταμορφωθούν σε αγωνιστικά, αν έχει κανείς αρκετή φαντασία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: CAST RACING
  • 11/8/2023

Η αλήθεια είναι ότι η μετατροπή ενός οποιουδήποτε αυτοκινήτου σε αγωνιστικό είναι... μπελαλίδικη υπόθεση. Απαιτεί γνώσεις, φαντασία, χρόνο και χρήματα, ώστε να είναι ένα βιώσιμο πρότζεκτ που πραγματικά αποδίδει. Αν έχει κάποιος αυτά τα τέσσερα στοιχεία, τότε έχει πολλές πιθανότητες το αγωνιστικό που θα κατασκευάσει να γνωρίσει πραγματική επιτυχία.

Αυτό ισχύει για κάθε κατηγορία οχημάτων. Από sedan μέχρι hatchback, κι από station wagon μέχρι van. Η τελευταία είναι αυτή που θα μας απασχολήσει σήμερα. Εδώ και πολλά χρόνια, η Ford κατασκευάζει τα δικά της Supervans, με τα οποία μάλιστα συμμετέχει και σε διάφορες αναβάσεις ή άλλους αγώνες. Αντίστοιχα, η Peugeot έχει συμμετέχει σε αγώνες αντοχής με ένα MPV.

Τώρα, μια νέα πρόταση έρχεται από την Ιαπωνία, όπου η Cast Racing μεταμόρφωσε δυο Toyota Hiace σε αγωνιστικά ράλλυ. Τα δύο οχήματα της ομάδας προετοιμάστηκαν κατάλληλα και συμμετείχαν στο φετινό ARK Rally Kamuy.

Η Cast Racing έχει τοποθετήσει κλωβό ασφαλείας όπως κι ένα αναβαθμισμένο σύστημα φρένων. Στο εσωτερικό, έχουν προστεθεί δύο καθίσματα Bride, προκειμένου να προσφέρουν στον οδηγό και τον συνοδηγό την απαραίτητη υποστήριξη και προστασία. Φυσικά, συνοδεύονται από αγωνιστικές ζώνες πέντε σημείων της Sparco.

Τα δύο Hiace έχουν λάβει επίσης coilover αμορτισέρ, ώστε να αποτραπεί πιθανό ντελαπάρισμα του οχήματος. Η ομάδα δεν έχει αναφέρει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις αναβαθμίσεις που έχει δεχτεί ο κινητήρας, όμως αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι φέρει μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων.

Η ομάδα έκανε το ντεμπούτο της στην ερασιτεχνική κατηγορία το 2021. Στο ARK Rally Kamuy που συμμετείχε το 2023, ένα από τα Hiace της κατάφερε να κατακτήσει τη νίκη στην κατηγορία του, με τους Kitami Takahiro και Uekusa Hiromaa να βρίσκονται στις θέσεις του οδηγού και του συνοδηγού. Η νίκη δεν ήρθε εύκολα, αφού χρειάστηκε να παλέψουν γι αυτήν με ένα Toyota GT86.

Δείτε το «ακραίο» van της Cast Racing εν δράσει: